Weinig vrouwelijke hoogleraren in Nederland

0

Nederland loopt Europees gezien flink achter wat betreft het aantal vrouwelijke hoogleraren en docenten. Al jaren staat Nederland in de onderste regionen; alleen België, Cyprus en Luxemburg scoren lager.

De stijging van het aantal vrouwelijke hoogleraren is de laatste decennia gering. Ook verdienen vrouwen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s in een gelijke functie. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Monitor Vrouwelijke Hoogleraren.

In 2011 studeerden meer vrouwen (53,6 procent) dan mannen af aan de Nederlandse universiteiten. Bij de promovendi zijn de vrouwen ook nog redelijk goed vertegenwoordigd (44,7 procent), maar in de functies daarboven neemt het aandeel vrouwen rap af. Van alle Nederlandse hoogleraren is nog geen 15 procent vrouw. Dat is overigens wel een verviervoudiging ten opzichte van 20 jaar geleden.

De binnen de Europese Unie vastgestelde norm van 25 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010, is in Nederland bij lange na niet gehaald. Als het aantal vrouwelijke hoogleraren in het huidige tempo doorgroeit, haalt Nederland die 25 procent pas in 2025.

De meeste vrouwelijke docenten zijn te vinden op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op de Technische Universiteit in Eindhoven lopen de minste vrouwen rond.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.