Weinig vertrouwen in reorganisatie bij personeel defensie

0

Het personeel van het ministerie van Defensie heeft weinig vertrouwen in de reorganisatieplannen. Om het tij te keren is een duidelijke toekomstvisie nodig voor het personeel.

Dat staat in een intern onderzoek van het departement waarop dagblad Trouw de hand heeft gelegd.

Toekomstvisie
Een woordvoerster van het ministerie bevestigt de informatie. Defensie maakt zich volgens haar zorgen over het gebrek aan vertrouwen. Om het tij te keren, is duidelijkheid voor het personeel nodig. Minister Jeanine Hennis hoopt met haar toekomstvisie voor de krijgsmacht haar mensen die duidelijkheid te verschaffen. Ze presenteert het rapport ergens na het zomerreces.

Opnieuw
Defensie zit midden in een reorganisatie. Het moet 12.000 functies schrappen en 6000 mensen moeten weg. De komende jaren moet er bovendien nog eens 333 miljoen worden bezuinigd. Het vertrouwen is de afgelopen jaren fors gedaald bij het burger en militair personeel.

Betrokkenheid
Uit het twee maanden oude onderzoek blijkt dat de betrokkenheid bij en het vertrouwen in de reorganisatieplannen laag is. Burgerpersoneel bij de landmacht heeft het minste vertrouwen (18 procent), bij de militairen bij dit onderdeel ligt dit cijfer op 29 procent. De organisatie merkt steeds vaker dat werknemers zich oriënteren op een baan ergens anders. Ook willen jongeren hun sollicitatie bij defensie vaker niet eindigen met het tekenen van een arbeidscontract, omdat een toekomstperspectief ontbreekt, zo meldt Trouw.

Onrust
Bij een debat in de Tweede Kamer in juni verklaarde Hennis al dat de tevredenheid onder haar personeel dalende is. Ze voegde eraan toe dat de onrust binnen de krijgsmacht nog wel even zal aanhouden door nieuwe herstructureringen.

Bronnen: ANP / Trouw

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.