Wat levert afschaffen van vacatures op?

0

In mei 2014 kondigde online retailer Zappos het einde van de vacature aan. Potentiële medewerkers moesten zich aansluiten bij de talentpool. Maar werkt de nieuwe strategie ook? Bailen, senior HR-manager bij Zappos, presenteerde laatst de resultaten van deze omslag.

Wat was ook alweer het probleem?

In 2013 solliciteerden 31.000 personen bij Zappos. Daarvan werden er slechts 350 aangenomen. Dit betekent dat heel veel onpersoonlijke afwijzingsbrieven verstuurd moeten worden. Dit zorgt voor een negatieve candidate experience. Bovendien zijn recruiters daar erg veel tijd mee kwijt. Ze zijn alleen maar reactief bezig en hebben geen tijd om een band op te bouwen met potentieel interessante kandidaten.

Zappos besloot dus de vacature overboord te gooien en het Insider programma te lanceren. Iedereen die geïnteresseerd is (in werken bij) Zappos kan lid worden van de community en krijgt zo toegang tot unieke content, tot medewerkers van specifieke afdelingen en de 6 recruiters van Zappos. Contacten worden via sociale media en nieuwsbrieven onderhouden, recruiters bloggen regelmatig, er worden vragenuurtjes georganiseerd, open dagen en bijeenkomsten bij Zappos op kantoor (“Ice cream social”).

Resultaten

Volgens Bailen is het een succes. “Beter dan verwacht.”

  1. In vergelijking met het aantal unieke sollicitanten in 2013 is de talentpool drie keer groter.
  2. Het aantal sollicitaties per openstaande functie is met 69% gedaald. Recruiters hebben dus met tienduizenden sollicitaties minder te maken. De vrijgekomen tijd kunnen ze besteden aan het verbeteren van de candidate experience en het actief zoeken naar geschikte kandidaten.
  3. De kwaliteit van kandidaten steeg wat minder spectaculair, met 1%.
  4. Bezoekers aan de carrièresite haken veel minder vaak af. Eerste haakte 80% (bounce rate) van de bezoekers af, zonder bijvoorbeeld te solliciteren of informatie aan te vragen. Dit kwam vooral door het feit dat er (op dat moment) geen geschikte vacature was. Nu dat niet meer het uitgangspunt is haakt nog slechts 43% voortijdig af.
  5. Meer kandidaten die door recruiters zelf gevonden worden (sourcing). In 2013 vonden recruiters zelf 51 personen. Nu liggen ze op schema om 408 personen te sourcen.

In aanvulling op deze kwantitatieve resultaten:

  • Recruiters hebben hun werkwijze verandert. Ze zijn veel proactiever en denken strategischer.
  • Managers zijn veel meer betrokken en geïnteresseerd in het wervingsproces.
  • Conversaties met kandidaten zijn veel positiever. In plaats van het doorlopen van functievereisten hebben recruiters en kandidaten nu veel meer echte gesprekken, die door kandidaten positief worden gewaardeerd.

Bron:
LinkedIn-blog

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.