Wat is het verschil tussen een executoir en een conservatoir loonbeslag?

0

Als iemand zijn schulden niet betaalt,kan een schuldeiser beslag laten leggen op diens loon. Zo’n ‘loonbeslag’ kan conservatoir of executoir zijn.

Een conservatoir beslag wordt gelegd om een vordering veilig te stellen, in afwachting van de uitkomst van een gerechtelijke procedure. Dit betekent dat de werkgever bij een conservatoir beslag het loon (met uitzondering van de beslagvrije voet) niet mag uitkeren aan de werknemer, maar moet reserveren in afwachting van het vonnis. Wordt de werknemer in de procedure veroordeeld tot het betalen van het gevorderde bedrag (of een deel daarvan), dan zet de deurwaarder het conservatoir beslag om in een executoir beslag.

Bij een executoir beslag moet de werkgever elke salarisronde het loon van de werknemer, dat de beslagvrije voet te boven gaat, inhouden en aan de deurwaarder overmaken. De werkgever doet dit totdat het bedrag is voldaan dat de werknemer op grond van het vonnis aan de schuldeiser moet betalen. De werkgever kan de deurwaarder op elk moment vragen een overzicht te geven van de nog openstaande vordering. Op die manier weet de werkgever tot wanneer hij nog loon moet inhouden en afdragen. Niet altijd wordt eerst conservatoir beslag gelegd en daarna een executoir beslag. Soms legt de deurwaarder direct een executoir beslag na een verkregen vonnis.

De Xpertise-artikelen zijn eerder gepubliceerd in de gelijknamige rubriek in P&Oactueel Magazine 

Meer Xpertise »

MEER WETEN?

Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera. CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9123.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.