VVD wil aanpak van aanhoudend slechte leraar

2

Scholen zouden aanhoudend slecht functionerende leraren harder moeten aanpakken.

Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias woensdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

,,Een slechte, uitgebluste of onvoldoende bijgeschoolde leraar zorgt ervoor dat een kind op school minder presteert. Dat kunnen wij ons niet veroorloven”, aldus Elias. Hij wil dat leraren net als andere werknemers regelmatig aangesproken worden op hun functioneren. Als dat niet voldoende is, moet er bijscholing of verbetering komen. ,,Slaagt dat niet, dan moet een dossier worden opgebouwd en moeten uiteindelijk maatregelen kunnen worden genomen.”

Elias zegt te veel signalen uit scholen te krijgen dat er ontevredenheid is over minstens 10 procent van de leraren. ,,Vaak weet iedereen op een school precies wie de zwakke leraren zijn. Dat probleem moet je willen aanpakken.”

Lees ook
> Ontwikkeling van professionals
> Hogeschool wil meer meesters door mannenklas
> Aantal flexibele arbeidscontracten in het onderwijs groeit

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Marisa Lebbink op

    Dit is niet nieuw; al jaren is men bezig – zie oa de Onderwijsagenda via de Volkskrant – om helder te krijgen waar het ‘mis gaat’ binnen het onderwijs. Inmiddels adviseer ik 14 jaar binnen die sector en ben ik het helemaal eens met de uitkomst van die Onderwijsagenda om een leraar professional te laten zijn. Hetgeen ook inhoudt reflectie op eigen presteren, kritisch naar jezelf durven kijken en durven toegeven dat jij ook niet alles weet/kunt..maar daarvoor heb je spiegels nodig en dat is nou net de openheid/intervisie die veelal ontbeert binnen de sector.

  2. Teja Bodewes op

    Wat grappig dat mijnheer Elias de onvoldoende bijgeschoolde leraar wil ontslaan, terwijl de Nederlandse politiek er geen probleem in ziet dat 25 ? 30 % van de lessen in het voortgezet onderwijs worden gegeven door mensen die nog helemaal niet bevoegd zijn.

    Teja Bodewes
    LerareninActie