‘Vrouwen beter opgeleid, dan naar top’

0

De overheid slaagt er maar niet in om het aantal topvrouwen in het bedrijfsleven te laten stijgen. Het eigen streefcijfer van 20 procent wordt bij lange na niet gehaald.

Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor die donderdag werd gepresenteerd. Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.

Het aantal topvrouwen in de honderd grootste Nederlandse bedrijven bleef steken op 9 procent in 2009, blijkt uit de monitor. De overheid probeert het streefcijfer te halen door onder meer subsidie te geven aan bedrijven, die op hun beurt beloven maatregelen te nemen om extra vrouwen aan de top te krijgen. Sinds 2008 doen 160 organisaties, zowel in het bedrijfsleven als de non-profitsector, daaraan mee.

De overheid slaagt er wel in om meer vrouwen aan de top van de eigen organisatie te krijgen, aldus het rapport. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer vrouwelijke ambtenaren en politievrouwen aan de top. De rijksoverheid haalde het eigen streefcijfer van 25 procent topvrouwen al in 2009, twee jaar eerder dan gepland.

Volgens de onderzoekers die het rapport presenteerden, moet de komende tien jaar blijken hoe vaak vrouwen in alle sectoren doorstromen naar topposities. Dat is volgens hen een kwestie van tijd. ,,Als je bent afgestudeerd en je wilt graag de top halen, dan ben je daar niet meteen. Je moet voor een topfunctie al gauw 40 jaar zijn’’, aldus Ans Merens van het SCP.

Jonge vrouwen hebben volgens het rapport steeds vaker de ambitie om carrière te maken. Vrouwen tot 30 jaar vinden carrière bijna net zo belangrijk als jonge mannen. Hun uitgangspositie is ook goed, want vrouwen zijn tegenwoordig hoger opgeleid dan mannen, aldus de onderzoekers Jan Latten (CBS) en Ans Merens.

Carlien Scheele, die namens minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) de monitor in ontvangst nam, zei blij te zijn dat meisjes en vrouwen het goed doen in het onderwijs. Wel wil de minister dat meer meisjes een bètastudie gaan volgen. Met name lager opgeleiden kiezen namelijk nog vaak een traditionele opleiding: meisjes voor de zorg, jongens voor techniek.

Scheele liep namens de minister vooruit op het emancipatiebeleid van het kabinet-Rutte, dat dit voorjaar bekend wordt. Ze verklapte alvast dat de minister de komende jaren ook vrouwen wil helpen die geen baan kunnen vinden, omdat ze slecht kunnen lezen. Ook wil ze geweld tegen vrouwen aanpakken.

De overheid vindt het daarnaast belangrijk dat vrouwen kunnen werken om zich te ontplooien. Minister Van Bijsterveldt lijkt vrouwen niet te willen dwingen om een voltijdbaan te nemen. ,,Hoeveel uur men werkt, is in principe een keuze en verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Het anderhalfverdienersmodel lijkt stevig in onze cultuur ingebakken”, liet zij weten via Scheele. De vorige regering wilde vrouwen juist wel stimuleren om minder in deeltijd te werken.

Lees ook:
> Topvrouwen werven? Gelijke betaling het belangrijkst
> EU wil fors meer vrouwen in top bedrijven
> Frankrijk verplicht vrouwen in top bedrijven

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.