Vrijwilligerswerk is goed voor gezondheid en werk

1

Het verrichten van vrijwilligerswerk levert veel voordelen op voor werkgevers en werknemers. Werknemers die vrijwilligerswerk doen, zijn namelijk minder gestrest, hebben een betere gezondheid en zijn gelukkiger

Organisaties zouden vaker moeten overwegen om vrijwilligerswerk als HR-instrument in te zetten. Zelfs als extra arbeidsvoorwaarde zou het niet misstaan. Uit onderzoek van de UnitedHealth Group en het Optum Institute onder meer dan 3300 Amerikaanse volwassenen blijkt dat vrijwilligers fysiek, mentaal en emotioneel gezonder zijn dan niet-vrijwilligers. Zo zegt 76% van de vrijwilligers dat zij fysiek gezonder is en claimt 78% dat zij minder stress ervaart.

Het onderzoek identificeert vier voordelen van vrijwilligerswerk die een positieve invloed hebben op de gezondheid van vrijwilligers.
1. Gezondheid: vrijwilligers voelen zich fysiek, mentaal en emotioneel beter dan niet vrijwilligers.
2. Stress: Door vrijwilligerswerk wordt het stressniveau van medewerkers verlaagd.
3. Verbondenheid: Vrijwilligers voelen zich meer verbonden met hun omgeving en met andere mensen.
4. Bewustzijn: Vrijwilligers zijn beter op de hoogte van een gezonde levensstijl en letten beter op hun eigen gezondheid.

Werkgevers profiteren van medewerkers die vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligers zijn gezonder en verzuimen daardoor minder en zijn productiever. Bovendien voelen vrijwilligers zich mee betrokken bij hun werk en hun werkgever.

Werkgevers die hun medewerkers aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen of daar zelfs een actieve rol bij spelen, kunnen rekenen op loyalere, meer betrokken medewerkers. Ook voor het werkgeversimago heeft dit positieve effecten.
Naast bovengenoemde gezondheidseffecten verbeteren ook werkvaardigheden door het verrichten van vrijwilligerswerk. In het onderzoek werden vier (groepen van) vaardigheden gevonden:
1. Timemanagement; Het verrichten van vrijwilligerswerk kost uiteraard tijd. Dit gaat vaak ten koste van de eigen vrije tijd of het gezin. Respondenten geven aan dat ze door het doen van vrijwilligerswerk bewuster met hun tijd omgaan en activiteiten efficiënter organiseren.
2. Sterkere band met collega’s; Als collega’s samen vrijwilligerswerk verrichten leren ze elkaar beter kennen: 64 procent van de medewerkers die vrijwilligerswerk verricht geeft aan dat relaties met collega’s verbeterd zijn door samen vrijwilligerswerk te verrichten.
3. Sociale vaardigheden; Bij veel vrijwillige activiteiten moet samengewerkt en gecommuniceerd worden met anderen. Ruim 87 procent van de respondenten geeft aan dat zij door het doen van vrijwilligerswerk hun sociale vaardigheden hebben verbeterd.
4. Beroepsvaardigheden; Ongeveer de helft van de vrijwilligers geeft aan dat zij werkgerelateerde kennis en vaardigheden, zoals marketing of financiën, nodig hebben bij hun vrijwilligerswerk. Driekwart van de respondenten geeft aan dat zij betere carrièreperspectieven heeft door het actief zijn als vrijwilliger. Zij verbeterden hun vaardigheden en bouwden een waardevol netwerk op.

Bron: Mashable

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Toch grappig hoor, ik weet niet hoeveel uren men verwacht wordt beschikbaar te hebben op 1 dag en in een week, maar we moeten volgens de minister vooral meer gaan werken, dus minder parttime banen. Ook worden we geachte de kinderen toch zelf op te vangen en wordt de kinderopvang subsidie verlaagd. Moeten we ook veel meer de zorgtaken voor onze ouders op ons nemen omdat de zorg wegbezuinigd wordt, en ondertussen slingert men een bericht de media in dat er uit onderzoek blijkt dat men gelukkiger wordt en minder stress heeft als men aan vrijwilligers werk zou doen. ….