6 Tips om griep op de werkvloer te voorkomen

1

Vrijwel iedere winter is er sprake van een griepepidemie in Nederland. Hoe voorkom je nu als werkgever dat griep op de werkvloer zich verspreidt? Zes tips voor een griepvrije werkplek!

Volgens het RIVM was in de week van 1 tot en met 7 februari 2016 sprake van een griepepidemie in Nederland. Er werden 120 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten gerapporteerd door huisartsen. Bij meer dan 51 personen is sprake van een epidemie.

Uiteraard willen werkgevers voorkomen dat hun medewerkers ziek worden. Zieke medewerkers kosten immers veel geld. Volgens TNO kost elke dag dat een werknemer ziek thuis zit gemiddeld 223 euro. Jaarlijks betekent dit voor werkgevers een schadelast door griep van honderden miljoenen euro’s, alleen al in Nederland.

Zeker in kantoortuinen verspreidt het griepvirus zich snel. Zieke medewerkers die hoesten of niezen zorgen voor verspreiding van het virus, dat tot wel 24 uur kan overleven buiten het menselijk lichaam.

Voorkom griep op de werkvloer

Verpleegster en consultant Audrey McLaughlin geeft 6 tips voor het voorkomen van (verspreiding van) griep op de werkvloer:

  1. Versterk het immuunsysteem. Het begint bij de basis. Het immuunsysteem vormt de eerste verdediging tegen het griepvirus. Moedig medewerkers aan om voldoende te slapen, voldoende te bewegen en frisse lucht binnen te krijgen en gezond te eten. Een werkgever kan daar zelf ook een rol in spelen door bijvoorbeeld vers fruit op de werkvloer aan te bieden, het assortiment in de bedrijfskantine aan te passen, voldoende gelegenheid te bieden voor pauzes en werken na kantooruren te ontmoedigen.
  2. Stimuleer veelvuldig handen wassen. Vooral na groepsbijeenkomsten of na bezoek van ruimtes waar veel verschillende mensen komen (zoals keukens, wc’s, kopieerruimtes en vergaderzalen). Stel desinfecterende middelen ter beschikking van medewerkers. Investeer (eventueel) in kranen met sensoren, zodat medewerkers deze niet aan hoeven raken. Vertel medewerkers dat het 15 tot 20 seconden duurt voordat water met zeep effectief is en dring aan op het goed droogmaken van handen. Via vochtige handen worden veel meer bacteriën verspreid.
  3. Reinig en ontsmet je werkplek. Maak bureaus goed schoon en vraag medewerkers dit ook zelf te doen met bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. Maak ook dingen die je regelmatig aanraakt, zoals (mobiele) telefoon, muis, toetsenbord en deurklinken goed schoon.
  4. Vermijd aanraking van het gezicht. Het griepvirus kan dus 24 uur buiten het lichaam overleven. Wees voorzichtig met het aanraken van het gezicht, vooral ogen, neus en mond. Gebruik een eigen beker in plaats van (afwasbare) bekers voor algemeen gebruik.
  5. Ga naar buiten. Binnen kom je voortdurend in aanraking met ziektekiemen. Moedig medewerkers daarom aan om regelmatig naar buiten te gaan en wat frisse lucht te happen. Zo worden de interne ‘ziektekiemenfilters’ van medewerkers ververst.
  6. Blijf thuis als je ziek bent. Als medewerkers ziek zijn kunnen ze het beste thuis uitzieken. Als ze naar het werk komen besmetten ze anderen. Zieke kantoorwerkers die toch per se willen werken, kunnen dat vanuit huis doen.

Een griepepidemie op de werkvloer kan voorkomen worden, zo besluit McLaughlin. Medewerkers kunnen daaraan meehelpen door bewuster en gezonder te leven en bepaalde hygiëneregels in acht te nemen.

Bron: TLNT

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Stien Huisman op

    De griepprik is een nog grotere bedreiging. Enig idee wat er in zo'n vaccinatie zit? Wie wil die rotzooi in zijn of haar lichaam gespoten krijgen? Het wordt tijd dat mensen na gaan denken over het doel van vaccineren. Het lichaam is namelijk heel goed in staat om te herstellen. De reden of oorzaak dat we ziek worden (en griep krijgen) is bij de mensen zelf te vinden. In plaats van de werkgevers zou de overheid de kosten van zieke medewerkers voor haar rekening moeten nemen. De overheid werkt juist mee aan het ongezond maken van haar burgers. Dat begint al met het vaccinatieprogramma voor kleine kinderen. Wakker worden mensen!