Voorbeeldgedrag viraal verspreiden

0

Laat energie vrijkomen om voorbeeldgedrag te omarmen.

Iedere organisatie wil dat voorbeeldgedrag van een persoon, een aantal personen of een afdeling overgenomen wordt door álle medewerkers. Vaak worden dan formele trainingsprogramma’s opgesteld om dit te bewerkstelligen. Het resultaat is vaak teleurstellend. Volgens de auteurs van dit artikel, Jon R. Katzenbach en Zia Khan, kan het ook anders. 

Formele trainingsprogramma’s falen vaak omdat dan alleen de rationele kant van het menselijk gedrag wordt geadresseerd. De emotionele kant blijkt echter buiten beschouwing. En juist die is belangrijk voor veranderend gedrag.

Het recept voor succes is simpel. Zet groepjes medewerkers bij elkaar, met daarbij een gerespecteerde collega. Laat deze groep van mensen ervaringen met elkaar uitwisselen, stimuleer het zelf ontdekken. Zo ontstaan groepjes waar veel energie en inzicht vrijkomt. Geloofwaardige mensen vertellen geloofwaardige verhalen, waardoor een emotionele band ontstaat met het gewenste gedrag.

Door dit informele leren te integreren met formele training wordt het leerproces versneld. Het allerbelangrijkste is dat in de gehele organisatie energie vrijkomt. Energie die aanstekelijk werkt en het ‘virale’ effect op gang brengt.

Laat u hier inspireren. 

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.