VNG wil meer invloed op terrein werk en zorg

0

Gemeenten vinden het prima dat ze meer taken krijgen op het gebied van werk, zorg en jeugd, maar vragen het kabinet dan wel meer samenhang aan te brengen in budgetten en wetten.

 

Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag. Volgens de vereniging is er nu te vaak sprake van verkokering, waarbij verscheidene instanties langs elkaar heen werken. Binnen dit ‘sociale domein’ kan meer worden bereikt tegen lagere kosten.

,,De roep om de terugkeer van de wijkverpleegkundige met een brede kennis die het vertrouwen heeft van de patiënt wordt steeds luider”, aldus voorzitter Erik Dannenberg van de VNG-commissies Jeugdzorg en Gezondheid & Welzijn. Indien nodig kan dan altijd de hulp van een specialist worden ingeroepen. ,,Maar wanneer een gezin kampt met uiteenlopende problemen, worden er nu soms zeven hulpverleners op gezet. Dat is niet efficiënt.”

Als ander voorbeeld noemt hij een Bosnische vluchteling die eerst als zwerfjongere hulp krijgt en vervolgens diverse andere labels opgeplakt krijgt, zoals vroegtijdig schoolverlater en laaggeletterde. ,,Nu kijkt ieder door zijn eigen rietje naar iemand die hulp nodig heeft. Dat is pure verkokering.” Dannenberg, wethouder in Zwolle, denkt dat de VNG het Rijk goed kan helpen om geld te besparen. ,,Maar gemeenten willen dan wel meer de vrije hand.”

De huidige plannen voor decentralisatie gaan volgens de gemeenten nog uit van deze verkokerde wetten, regelgeving, organisaties en geldstromen. De VNG wil dat het nieuwe kabinet er meer samenhang in aanbrengt. In een vrijdag uitgegeven verklaring schrijft de vereniging: We hebben een stelsel nodig dat zich niet opknipt in sectoren en instituties maar dat de capaciteiten en behoeften van burgers en hun leefwereld centraal stelt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.