Vier principes voor krachtdadig HR

0

HR moet veel doortastender worden om de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen aan te kunnen, zo is de boodschap van consultant Bersin.

Deloitte-consultant Josh Bersin verzorgde recent een presentatie op een HR-conferentie. Hij startte daarin met een aantal opmerkelijke onderzoeksuitkomsten:
– HR krijgt een onvoldoende voor talentmanagement
– Van de nieuwe HR-directeuren heeft een derde geen HR-achtergrond. Bestuurders willen andersdenkenden binnen de HR-functie.
– Uit onderzoek van Zenger Folkman blijkt dat in het huidige tijdperk ‘brutale, krachtdadige’ (bold) leiders elf keer meer kans van slagen hebben dan leiders die vertrouwen op gezond verstand.

Daaruit concludeert Bersin dat HR ‘bold’ – wat zoveel betekent als brutaal, daadkrachtig – moet zijn om succesvol te zijn. Bersin gebruikt ‘bold’ vervolgens als acroniem voor daadkrachtig HR.

De vier principes van bold HR:


B: Bouw een onweerstaanbare organisatie

Er moet veel aandacht zijn voor medewerkerbetrokkenheid en cultuur. Ieder programma, iedere investering moet gericht zijn op het productiever en meer betrokken maken van medewerkers. Werk moet leuk zijn. Dit betekent onder andere leuke uitdagingen creëren, managers en leiders ondersteunen, flexibiliteit inbouwen en inspirerend leiderschap stimuleren.

O: Ontwikkel leiders
HR kan in grote mate bijdragen aan het succes van de organisatie door het selecteren, coachen en ontwikkelen van leiders. Een gebrek aan leiderschap is voor veel organisaties een probleem. Nu steeds meer millennials onderdeel uitmaken van de beroepsbevolking is het volgens Bersin noodzakelijk om meer naar bottom up-leiderschap te kijken. De grote groep eerstelijns leiders staat continu onder druk, terwijl zij zich leiderschapsvaardigheden probeert eigen te maken. HR moet de tijd nemen om deze leiders, zo vroeg in hun carrière, bij te staan. HR moet duidelijk maken dat leiderschap geen bestemming is, maar een reis.

L: Leer leren
Medewerkers moeten voortdurend leren om bij te blijven. End at kan tegenwoordig overal en op vele manieren, zoals bijvoorbeeld via MOOC’s, videoleren en online trainingsinstituten. Organisaties hebben hier heel wat in te halen en zien dit ook als prioriteit.

Vandaag de dag moeten HR-organisaties herinvesteren in l eren, en zorgen voor leuke en uitdagende leerervaringen voor medewerkers op alle niveaus.

D: Data

Op het gebied van data loopt HR achter bij andere bedrijfsfuncties. Er moet echt geanalyseerd gaan worden, zodat HR bijdraagt aan bedrijfsdoelstellingen.

HR moet bijvoorbeeld deze bedrijfskritische vragen kunnen beantwoorden:
– Waarom presteert het ene salesteam beter dan het andere?
– Waarom gaan high potentials weg?
– Waarom worden bij een specifiek bedrijfsonderdeel meer fouten gemaakt dan bij andere onderdelen?

Maar natuurlijk moet niet allen de HR-functie vooruitstrevend zijn, ook de HR-professional zelf moet ‘bold’ zijn, zo sluit Bersin af.

Bron: Bersin

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.