Vier manieren om betrokken medewerkers te krijgen

3

Verandering als constante. Dat begrijpen we allemaal. Maar in een wereld waar iedere twee jaar de hoeveelheid informatie verdubbelt, zijn veel medewerkers moe. Ze weten nooit wat er nu weer op hen afkomt, terwijl ze wel steeds meer moeten doen, met minder middelen.

Medewerkers krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheid, meer vrijheid en de mogelijkheid om mee te beslissen. Managers denken dat ze daarmee meer betrokken medewerkers krijgen. Jay Forte is van mening dat daarmee juist het tegenovergestelde bereikt wordt. Medewerkers worden overweldigd en gaan uiteindelijk weg.   

In deze periode, waarin uitzonderlijke veranderingen plaatsvinden, zijn er vier benaderingen om medewerkers te “engagen”:

 1. Bepaal zeer duidelijk de richting, missie en visie van de organisatie. Leg met laserprecisie uit wat de organisatie doet, waar de organisatie goed in is en wat er toe doet op weg naar succes. Op deze manier kunnen alle medewerkers hun gedragingen in lijn brengen met de richting van de organisatie. Medewerkers krijgen zo controle over hun werkdag.
 2. Bepaal redelijke doelstellingen. Zelfs de beste medewerkers kunnen niet aan alle hoge verwachtingen voldoen, met als gevolg dat ze mentaal afwezig zijn. Verdeel ieder nieuw initiatief in kleinere, op succes georiënteerde componenten. Doelstellingen moet overzichtelijk en haalbaar zijn en niet overweldigen.
 3. Onderwijs. In een continu veranderende omgeving is kennis de sleutel tot succes. Continue praktische opleiding en training moedigt de betrokkenheid van medewerkers aan. Medewerkers voelen zich capabel, competent en hebben zelfvertrouwen. Zelfs scholing zou, net als bij het vorige punt, in kleinere hapklare brokken aangeboden moeten worden.
 4. Vier alle vooruitgang. Kleine successen en overwinningen moeten gevierd worden. Maak succes vieren en erkenning van succes onderdeel van de cultuur. Op deze wijze zien medewerkers wat de impact van hun werk is en voelen zij zich persoonlijk betrokken bij het succes van de organisatie.

Het huidige economische klimaat is onzeker. Management-teams moeten slimmer opereren en meer gericht zijn op kansen. Medewerkers moeten meer betrokken (engaged) zijn. Managers moeten daar echt snel aandacht aan besteden, want anders haken medewerkers overweldigd en gedesillusioneerd af. En dan is de stap naar vertrek zo gemaakt.

Dit stappenplan voor meer betrokken medewerkers is te vinden op het blog van Mindflash.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Pieter van der Zwan op

  Op basis van welke onderzoeken worden deze beweringen gedaan?
  Uit de onderzoeken die ik ken en het onderzoek dat ik nu doe blijkt dat identificatie met je werk (betrokkenheid) sterk samenhangt met leeftijd en hoe lang je er werkt. Hoe meer je betrokken bent, des te meer behoefte heb je aan procesinformatie (voortganginfo, kan ik meebeslissen, mening geven, etc.) en het ‘hoe’ van de verandering. Als je minder betrokken bent bij de organisatie, dan heb je meer behoefte aan informatie over het ‘waarom’ en uitkomsteninformatie (krijg ik loonsverhoging, verlies ik privileges, of krijg ik meer opleiding, etc.) Alle 4 de voorgestelde oplossingen zijn gericht op onzekerheidsreductie. De oplossing om bijv. een duidelijke visie te communiceren geeft antwoord op een ‘waarom’ vraag (uitkomst) van verandering. Dat leidt niet per definitie tot meer betrokkenheid, maar kan wel onzekerheid en dus ontevredenheid voorkomen en reduceren bij de minder betrokken medewerkers. Het kan geen kwaad naar mijn idee om deze tips op te volgen, maar het is geen antwoord op de vraag hoe je medewerkers werkelijk betrekt.

 2. Pieter, ik vind je reactie erg interessant, kan je aangeven waar ik meer informatie hierover kan vinden?

 3. Lodi Planting op

  De reactie van Pieter is inderdaad zeer interessant. @Pieter waar kan ik net als M. Janssen meer informatie vinden over de inhoud van jouw reactie?

  Geheel in lijn met de tips van Marco Hendrikse in het artikel heb ik ook een blog geschreven met 52 tips om ge?ngageerde medewerkers te krijgen. Voor zij die hierin geinteresseerd zijn de link: www dot retentie-management dot com/52-tips-om-geengageerde-medewerkers-te-krijgen/