Wat zijn de risico’s van robots op de werkvloer?

0

TNO onderzocht in opdracht van het ministerie van SZW de gevaren van het werken met robots en onderstreept het belang van een menselijke back-up. ‘Zelfs in een lights out-fabriek zijn er nog mensen nodig.’

De onderzoekers van TNO concluderen in het rapport dat er nog nauwelijks ongelukken zijn gebeurd  met robots, zeker als je dat afzet tegen ‘normale’ bedrijfsongevallen. Maar de ongevallen die er zijn, spreken wel enorm tot de verbeelding. Zoals de arbeider die vorig jaar in een Volkswagenfabriek door een assemblagerobot tegen een metalen plaat werd doodgedrukt.

Mensen vertrouwen te veel op technologie en robots, schrijven de onderzoekers. En vergeten daarbij dat de programmering en de onderliggende software waarop een robot handelt, nog altijd  mensenwerk zijn.

Gevaren

Gevaren ontstaan wanneer de robot terechtkomt  in een situatie waarvoor hij niet is geprogrammeerd. Zoals autonome landbouwrobots die op mensvrije locaties werken. Deze hebben geen sensoren om personen te ‘zien’. Toch zouden er in een onbewaakt mensen kunnen lopen op de akkers waar robots actief zijn. Een ander risico is dat een organisatie de oude werkprocessen verleert. Zo ontstonden er op een vlieghaven problemen toen mensen het uitgevallen check-in-systeem moesten overnemen.

De onderzoekers onderstrepen daarom dat net zoals in de zelfrijdende auto nog een chauffeur moet zitten, er bij industriële robots medewerkers nodig zijn die kunnen handelen wanneer de robot uitvalt. Zelfs in een ‘lights out’-fabriek – waar alleen maar robots op de werkvloer staan – zijn personen nodig om de robots te monitoren en het proces te controleren. Een robot moet verder altijd een noodstop hebben, waarbij de mens de robot veilig kan uitschakelen of overrulen. Ook de rol van sensoren is belangrijk. Zeker nu fysieke afscheidingen verdwijnen, zal het vertrouwen op sensoren steeds groter worden. Sensoren hebben tot nog toe de ontwikkelingen in de functionaliteit van robots kunnen bijhouden.

Robots-uitzendbureau

Een voorbeeld van een nieuwe samenwerking tussen mens en robot, waardoor ook weer nieuwe werkgelegenheid ontstaat, is het snel groeiende robots-uitzendbureau Smart Robotics in Eindhoven. Het bedrijf ontwikkelde veilige robottechnologie, met slimme sensoren die vertragen of er helemaal mee stoppen wanneer een mens in aantocht is. Deze technologie leent Smart Robotics uit om net als een uitzendbureau flexibele productiecapaciteit te bieden en piekdrukte op te vangen. Vijf robots doen zij aan zij met twee getrainde operators het werk van tien menselijke stapelaars.

Het rapport Opkomend risico voor arbeidsveiligheid door inzet van robots op de werkvloer is te downloaden van de website van TNO.

Lees ook:

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.