Verplicht vrij op Goede Vrijdag?

10

Vrijdag 6 april is het Goede Vrijdag. Zijn werkgevers wettelijk verplicht hun werknemers dan vrij te geven?

Verlof op feestdagen is niet wettelijk geregeld. Of een werkgever verplicht is op een feestdag vrijaf te geven hangt in de eerste plaats af van de afspraken die tussen werkgever en werknemer zijn gemaakt en van de afspraken die daarover in de cao zijn gemaakt. Daarin wordt meestal onderscheid gemaakt tussen nationale, algemeen erkende, christelijke en regionale feestdagen. Er zijn maar twee nationale feestdagen, namelijk Koninginnedag (30 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). De algemeen erkende en christelijke feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis. Goede Vrijdag is dus geen christelijke ‘feestdag’.

Regionale feestdagen
Als regionale feestdagen kunnen worden genoemd carnaval en Leids Ontzet. Kortom, de werkgever doet er goed aan de cao en de arbeidsovereenkomst te bekijken. Is daarin niets geregeld, dan kan hij individuele afspraken maken. Hij is daarbij in elk geval niet wettelijk verplicht om op feestdagen vrij te geven. Let er wel op dat de werknemer kan afgaan op hetgeen in het verleden is aangehouden.

Zie ook:
> Feestdagen en schoolvakanties 2012 t/m 2014

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

10 reacties

 1. Iemand van de vloer op

  Slecht geinformeerd P&O! Want… zelfs 5 mei is niet echt een Nationale Feestdag. Het is alleen gegeven aan Overheid, Semi-Overheid en Onderwijs ieder jaar 5 mei te vieren. De gewone arbeider mag het met een feestdag EENS IN DE VIJF JAAR DOEN!

 2. Zelfs de gewone arbeider heeft niet iedere 5 jaar een dag vrij. Als het niet in de CAO staat heb je gewoon pech.

 3. En de Nederlandse werknemer krijgt steeds minder nationale verlofdagen. Ten opzichte van de rest van Europa komen we er al bekaaid vanaf.

 4. reactie op ‘iemand van de vloer’
  Ook voor de overheidssectoren geldt dat het alleen een vrije dag als het in de CAO staat. Dus niets automatisch vrij.

 5. administrateur en pz op

  Op 5 mei zou iedereen vrij kunnen of mogen nemen, daarom een extra vakantiedag ingevoerd, of 25 vakantiedagen per jaar (een aantal jaren geleden).
  Nu is ook die dag er weer af (niet bij onze werkgever). Ben benieuwd wanneer 5 mei echt een feestdag wordt.

 6. Roosmarijn op

  reactie op werknemer: Je moet rekenen vanaf bevrijdingsdag 1945. Dus we hebben net vrij gehad in 2010, de volgende keer is 2015, daarna 2020, enz.

 7. Ooit geleerd dat ‘de werkgever aan de werknemer die op Goede Vrijdag ter kerke wilde gaan, daartoe in de gelegenheid dient te stellen’. Overigens nog een vraag: vallen 2e Paas-, Pinkster- en Kerstdag ook alle onder de Christelijke feestdagen?

 8. Jan-Marten op

  @ Peter,

  Je reactie is wellicht iets wat te adrem geplaatst, als P&O/HR medewerker of ge?nteresseerde zou je jezelf ook wel mogen verdiepen in wat/waar 2e Paasdag, Pinkster- en de Kerstdagen, voor staan, zo ook Goede Vrijdag….dan heb je het antwoord op je eigen vraag. Ik zou het jammer vinden als je het niet checkt, verruimt wellicht je visie en je vermogen jezelf in anderen te verplaatsen. ….zelfs los van het recht op je eigen opvatting van religie(s), succes.

 9. Herman Sars, Sars personeelsadvies op

  reactie op ‘iemand van de vloer’
  P&Oactueel heeft aangegeven dat 5 mei een nationale feestdag is. Niet is aangegeven dat op deze dagen verplicht vrij gegeven moet worden. Dat is zoals aangegeven afhankelijk van de afspraken (CAO) die is overeengekomen.