‘Vergaderingen zijn tijdverspilling’

2

Veel vergaderingen en presentaties zijn niet inspirerend en onproductief. Zo’ n 9 procent van de werknemers is wel eens in slaap gevallen tijdens een presentatie en 34% heeft een collega zien wegdoezelen bij een vergadering.

Dit bleek uit een onderzoek dat Sharp Europe uitvoerde onder 2163 kantoormedewerkers uit verschillende Europese landen.

De meeste kantoormedewerkers vergaderen tot vijf uur per week, maar dit is vaak verspilde tijd. Nog geen vijfde van de respondenten omschrijft vergaderingen als ‘inspirerend’. Een derde geeft aan een groot deel van de presentatie aan iets anders te denken. Een tiende zit zelfs de gehele vergadering in gedachten ergens anders.
Boosdoeners

De grootste boosdoeners zijn het feit dat vergaderingen volgens 42% van de respondenten niet bedoeld zijn om iedereen te laten bijdragen. Een vijfde van de kantoormedewerkers wilde een mening geven tijdens een vergadering, maar kreeg die kans niet. Ruim de helft vindt dat één persoon te veel praat. En dan vindt 56% ook nog eens dat de presentator vaak saai is en dat het onderwerp niet inspirerend is.

Bron: Sharp Europe

Lees ook: Ontsporen vergaderingen door triviale zaken? en Negen ergernissen op het werk

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ivo Borggreve op

    Grappig op de hogeschool leerden we studenten altijd dat je na moet denken wie je moet uitnodigen voor de vergadering. Welk doel heb je? Wie heb je daarbij nodig? Dan zorg je ervoor dat de echt betrokkenen erbij staan. Ja, staan, staand vergaderen heel goed. Vermoeide voeten betekend einde vergadering.

  2. M Duyfjes op

    Om iedereen wel de kans te geven zijn bijdrage te geven gebruiken wij nu Online Team Meetings. Hiermee kun je vergaderingen online voorbereiden. Hierdoor kan iedereen zijn bijdragen van tevoren ‘posten’. Resultaat: beter voorbereide vergaderingen waarin wél inspirerende discussies kunnen plaatsvinden.