Verboden vragen in een sollicitatiegesprek

1

Als werkgever kun je niet onbeperkt vragen stellen aan je sollicitant. Op grond van gelijke behandelingswetgeving mag je geen vragen stellen over zwangerschap en kinderopvang, etnische afkomst en gezondheid. Een overzicht van vragen die niet gesteld mogen worden.

Zwangerschap en kinderopvang

– Bent u zwanger of wilt u zwanger worden?
– Wilt u nog een kindje?
– Hoe wilt u de kinderopvang regelen?
– Hoe regelt u opvang van uw kinderen bij overwerk/’s avonds vergaderen?

Etnische afkomst

– Zou u uw hoofddoek tijdens het werk af willen doen?

– Hoe zijn uw denkbeelden met betrekking tot islam/christendom?
– Wilt u vrouwen de hand schudden?
– Bent u van plan terug te gaan naar uw land van herkomst?

[([001_855_rb-image-2786598.jpeg])]

Manager faalt in sollicitatiegesprek

P&O Actueel kreeg deze week een undercover video toegestuurd waarin een manager schokkende vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek. Bekijk de video >>>

Gezondheid (verleden)

Het is niet toegestaan een sollicitant vragen te stellen over zijn gezondheid of ziekte geschiedenis. Vermijd daarom vragen over de gezondheid van de kandidaat.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Enerzijds begrijpelijk dat dit soort vragen niet gesteld mag worden tijdens een sollicitatie, anderzijds kan het weigeren van het geven van een hand ook in de functie problemen opleveren, wanneer de betreffende medewerker bijvoorbeeld bij een klant langsgaat.

    Discriminatie op grond van religie of afkomst is verboden, maar als de religieuze of culturele gebruiken in de weg staan aan een goede invulling van de functie, zou er wat nuance aangebracht kunnen worden wat mij betreft.

    Je moet er toch niet aan denken dat een ambulancebroeder bijvoorbeeld even niet uitrijdt vanwege zijn middaggebed.