Veel zwangere vrouwen gediscrimineerd op werk

0

Bijna de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt heeft een ervaring die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap, moederschap of een kinderwens.

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) waarover het NCRV-programma Altijd wat dinsdag bericht.

Bij meer dan een derde van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een arbeidscontract te tekenen, is het contract gewijzigd of niet doorgegaan toen de zwangerschap duidelijk werd. Onder laagopgeleide vrouwen gaat het zelfs om twee op de drie zwangere vrouwen.

Het merendeel van de vrouwen meldt de discriminatie overigens niet. Negen van de tien gediscrimineerde vrouwen doet dit volgens de CGB niet omdat zij de relatie met hun baas goed willen houden, of omdat zij niet op de hoogte zijn van de regelgeving op dit gebied.

,,Het aantal zwangere vrouwen en moeders dat een onprettige ervaring heeft meegemaakt, ligt overigens nog veel hoger’ ’ , stelt voorzitter Laurien Koster van de CGB. ,,Maar van deze 45 procent kunnen we sowieso hardmaken dat het serieus wijst op discriminatie.’ ’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.