Universiteit Groningen trok vrouwen voor

1

De Rijksuniversiteit Groningen is op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling. Bij de benoeming van 12 vrouwen tot hoogleraar, zijn mannen gediscrimineerd.

Een woordvoerder van de universiteit bevestigde donderdag berichtgeving hierover door de NOS.

De universiteit had speciale leerstoelen gecreëerd, waar vrouwen die al universitair hoofddocent zijn naar konden solliciteren. Mannen kregen die gelegenheid niet en dat had wel moeten gebeuren, oordeelde de commissie.

De vrouwelijke hoogleraren hoeven hun post niet op te geven. In de toekomst zullen benoemingen niet meer op deze manier gaan, aldus de universiteit.

,,De RUG doet gelukkig haar best om vrouwen een eerlijke kans te geven. Maar deze keer zijn ze echt te ver gegaan”, zei Marlinde Gras, voorzitter van de Groninger Studentenbond, die zich altijd tegen de benoemingen heeft verzet. De studenten pleiten voor structurele maatregelen om meer vrouwen topposities te laten bekleden. Zo vinden zij dat het makkelijker moet worden om hoge functies in deeltijd uit te voeren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Annette van der Sluis op

    Ik vind het verbijsterend dat vrouwen zelf ageren tegen deze zo’n actie. Gezien het aantal vrouwelijke hoogleraren worden vrouwen (al jaren) gediscrimineerd. Als een poging wordt gedaan door een man notabene om het percentage gelijk te trekken, mag dat niet omdat mannen dan worden gediscrimineerd? En dan neemt een vrouw het voor mannen op, heel vreemd! Nederland staat wat vrouwen
    emancipatie betreft nog in de kinderschoenen.