Tot laat werken schaadt de hersenen

0

Een naderende deadline zet medewerkers regelmatig aan om tot laat te werken. Dit bevordert de productiviteit niet. Sterker nog, het is schadelijk voor de hersenen, zo constateert Lisa Evans uit een studie, die recent gepubliceerd werd in het Zweedse tijdschrift Sleep.

De onderzoekers maten de aanwezigheid van bepaalde proteïnen in het bloed die geassocieerd worden met hersenbeschadigingen, zoals hersenschuddingen. Zij vonden dat het proteïneniveau in personen die een hele nacht doorwerkten 20% hoger was dan bij personen die de hele nacht sliepen.

Hoewel het proteïneniveau niet zo hoog was als na een hersenschudding bewijst het wel dat slaap overslaan schadelijk is voor de hersenen.


Waarom is een hele nacht doorwerken zo schadelijk?

1. Meer fouten

Gebrek aan slaap is de oorzaak van vele menselijk fouten. Zo zouden het exploderen van de Space Shuttle Challenger en de enorme olieramp met de Exxon Valdez in Alaska deels te wijten zijn aan slaapgebrek. Slaapgebrek leidt tot het slechter functioneren van het geheugen, slechtere concentratie en verstoring van cognitieve processen waardoor fouten worden gemaakt.

2. Door slapen word je slimmer
Slaap faciliteert het geheugen en leervermogen. Het helpt ook bij het filteren van informatie. Er worden voortdurend verbindingen gemaakt in de hersenen. Maar niet iedere verbinding is belangrijk. “Juist tijdens het slapen worden onbelangrijke verbindingen ‘weggegooid’ en belangrijke verbindingen versterkt. Beknibbelen op slaap betekent het ontnemen van het brein van de mogelijkheid om intelligenter te worden door het versterken van die belangrijke verbindingen,” aldus een van de onderzoekers, Dr. Emerson Wickwire.

3. Je kunt slaap niet inhalen
Volgens Wickwire is het niet mogelijk om slaap in te halen. Zo werkt het brein niet. Hij haalt een studie aan waarin een groep mensen werd gevraagd om een week lang drie tot vijf uur per nacht te slapen. De tweede week mochten ze zo lang slapen als ze wilden. Deze tweede week presteerden deze mensen veel beter. Echter, zij presteerden nog lang niet zo goed als de controlegroep die twee weken lang de hele nacht sliep.

4. Je verliest de voordelen van de schemering
Tot ’s avonds laat werken en ’s nachts of in de vroege morgen naar bed gaan betekent dat je de natuurlijke ontspanningsperiode, de schemering, mist. Creativiteit en innovatie hebben tijd nodig om te ontstaan volgens Wickwire.


Bron:
Fast Company

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.