Topvrouwen goed tegen faillissement?

0

Gaat het niet zo goed met jouw bedrijf? Neem de top dan eens onder de loep. Zitten er weinig vrouwen op topposities? Dan wordt het misschien tijd om daar verandering in te brengen. Een mannelijk bestuur zou namelijk de kans op een faillissement verhogen.

Uit onderzoek van Anda Anton, Insight Developer bij Graydon, blijkt dat gemiddeld zo’n 70 procent van het bestuur van bedrijven uit mannen bestaat en zo’n 30 procent uit vrouwen. Bij bedrijven die failliet gingen lag die verhouding anders, daar was het ongeveer 80/20. Een overwicht van mannen in het kader van een onderneming lijkt met andere woorden te leiden tot een hoger risico op bankroet.

‘Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het niveau van testosteron bepalend is voor de hoeveelheid risico’s die iemand neemt of accepteert. Mannen hebben een hoger testosterongehalte dan vrouwen, waardoor ze ook vaker bereid zijn om hogere risico’s te nemen’, zegt Anton. ‘Dat kan een verklaring zijn waarom gezonde bedrijven vaker een gemengd bestuur hebben dan reeds failliete bedrijven.’

Jobhoppers risico op faillissement

Wil je nieuwe bestuurders werven? Let dan ook op het aantal keren dat een sollicitant van baan verwisseld is. Ook dit kan een indicator zijn voor het risico op faillissement. Het aantal keren dat managers gemiddeld van baan gewisseld zijn, ligt namelijk hoger bij failliete bedrijven dan bij actieve bedrijven. Bij de bedrijven die nog actief zijn, heeft 63,3 procent van de managers maar één andere functie gehad. Bij failliete bedrijven komt dit maar bij 38 procent van de managers voor. 86 procent van de managers van actieve bedrijven hebben in hun carrière maximaal drie keer van job verwisseld. Bij ondernemingen die bankroet gingen, geldt een percentage van 76 procent.

Meer werkervaring? Vaker failliet

Waar je volgens het onderzoek niet op hoeft te letten in het wervingsproces, is de werkervaring van sollicitanten. Recruiters zien werkervaring bijna altijd als een goed punt, maar er is niet per definitie een relatie tussen werkervaring en succes. Zo hadden managers van failliete bedrijven gemiddeld meer werkervaring dan die van actieve bedrijven.

Anton: ‘Een mogelijke verklaring ligt bij het risicogedrag van personen. Er bestaan heel wat studies die wijzen op het negatieve effect van zelfvertrouwen op risico-aversie. Daarnaast is het bewezen dat meer ervaring leidt tot een hoger zelfvertrouwen. Dat betekent dat personen met veel ervaring binnen een bepaald vakgebied meer risico’s nemen vergeleken met minder ervaren collega’s. Dit kan soms negatieve gevolgen hebben voor een bedrijf.’

Anda Anton vergeleek statistieken over faillissementen, persoonsgegevens van werknemers met leidinggevende functies en data over de relaties tussen bedrijven in de vorm van personen. Haar research omvatte 3,4 miljoen bedrijven en 5 miljoen relaties (bedrijf-individu).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.