‘Top werkvoorziening Schiedam intimideerde’

0

Intimiderend handelen, schending van de gedragscode en een schijn van belangenverstrengeling. Hieraan zou de top van BGS, een bedrijf voor sociale werkvoorziening van de gemeente Schiedam, zich schuldig hebben gemaakt. Dat concludeert een onafhankelijke commissie in een maandag verschenen onderzoeksrapport.

De directeur en vier van zijn medewerkers werden in november vorig jaar op non-actief gezet. De vertrouwenspersoon van BGS zou meldingen van werknemers hebben gekregen over onheuse bejegening, waarbij de bedrijfscultuur in gevaar kwam.

De commissie, onder leiding van Tonny van de Vondervoort, stelt dat er met betrekking tot de werkcultuur sprake is van onvoldoende aandacht voor de ontwikkelingsmogelijkheden van WSW-medewerkers. Het ziekteverzuimbeleid is streng.

,,De bedrijfscultuur laat op het punt van zorgvuldige bedrijfsvoering, goed werkgeverschap en behoorlijke omgangsvormen veel te wensen over”, aldus de commissie. Die vindt dat de directeur en het hoofd financiën en economische zaken een zware verantwoordelijkheid dragen in het ontstaan en in stand houden van deze cultuur.

De commissie zegt ook dat verschillende colleges en de ambtelijke top hebben verzuimd ,,zorg te dragen voor voldoende ‘checks and balances’.” ,,De gemeente heeft onvoldoende gereageerd op signalen, die er wel waren.”

In een reactie zeggen burgemeester en wethouders geschrokken te zijn van vooral de omgangsvormen in het bedrijf. Het college gaat bekijken welke maatregelen er nu moeten volgen.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.