Tijd verspillen op internet maakt je een betere werknemer

1

Privé internetten op het werk wordt als contraproductief beschouwd. Nieuw onderzoek toont aan dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Het is verleidelijk om onder werktijd op internet even het nieuws te checken, je status op Facebook bij te werken, even een online spelletje te spelen of wat blogs af te struinen. Maar ja, het kost tijd. En tijd is geld.

Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat privé internetten werkgevers miljarden kost.
Nieuw onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen suggereert nu dat ‘het verspillen’ van tijd op internet juist geld oplevert.

The New Yorker gaat uitgebreid in op de onderzoeksmethodiek. Een testgroep werd in twee aparte groepen verdeeld. De ene groep kreeg eerst een grappige video te zien. De andere groep kreeg een boodschap te zien dat er een leuke video te bekijken was als ze op een link klikten, maar dat dat niet mocht. Na 10 minuten moesten beide groepen een andere video kijken en daarin het aantal keren dat een bal werd overgespeeld tellen. De groep die niet eerst de grappige video had bekeken, maakte veel meer fouten. Er werd juist verwacht dat de groep die afgeleid was door het grappige filmpje meer fouten zou maken. Dat bleek dus juist niet zo te zijn.

Het lijkt er op dat als je mensen verbiedt om internet te gebruiken (voor afleiding) zij juist dan afgeleid raken en minder gefocust zijn.

In The New Yorker wordt daarom gesuggereerd medewerkers internet-pauzes te geven. En met de wetenschap in het achterhoofd dat ondernemingen als Google, die hun medewerkers 20% van hun tijd laten doen wat ze willen, zeer succesvol zijn, is dit geen gekke gedachte.

Maar ja, het voelt (als werkgever) zo onnatuurlijk. Mensen niets laten om ze productiever te maken…Je moet dus durven loslaten. Of zoals James Surowiecki  van The New Yorker het zegt: “Sometimes, it turns out, you have to take your eye off the ball in order to hit it.”

Via: techland.time.com

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Marco Hendrikse op

    En TNO concludeert in onderzoek nu hetzelfde: ?Gebruik social media stimuleert creativiteit? Zie o.a.
    nieuwsbericht op adformatie.nl