Thuiszorg moet zieke alfahulp doorbetalen

1

Een thuiszorginstelling moet een alfahulp bij ziekte 6 weken loon doorbetalen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk, zo heeft het proefprocessenfonds Clara Wichmann woensdag gemeld.

Een alfahulp had met steun van het fonds een rechtszaak aangespannen omdat zij geen loon doorbetaald kreeg toe zij haar pols had gebroken en niet kon werken. De thuiszorginstelling vond dat de cliënten voor wie de alfahulp werkte daarvoor verantwoordelijk waren, en niet de instelling. De rechter bepaalde anders.

Volgens het fonds hebben veel instellingen tot nu toe geweigerd loon door te betalen. Het roept alle alfahulpen op die de afgelopen 5 jaar bij ziekte geen geld hebben gekregen, dit alsnog op te eisen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Vreemde en m.i. onjuiste uitspraak. De rechter veroordeelt op basis van loondoorbetaling bij ziekte. Dat is een werkgeversverplichting. De WMO cli?nt is de werkgever. De thuiszorg verzorgt alleen de administratie en is -ook volgens de rechter- niet de werkgever. Dan moet je de dienstverlener niet de werkgeversverplichting opleggen. Als de betaling uit de dienstverleningsovereenkomst volgt in opdracht van de WMO cli?nt (!), dan is het prima, maar dan is dat de basis. Dat blijkt niet helder uit de zaak.