Terugvordering ontbindingsvergoeding

0

Een toegekende en al uitbetaalde ontbindingsvergoeding kan niet tijdens een andere dagvaardingsprocedure worden teruggevorderd. Dat kan alleen in een herroepingsprocedure.

De situatie

Op 15 oktober 2008 is de arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een werknemer door de kantonrechter ontbonden. De werknemer heeft daarbij een ontbindingsvergoeding gekregen – die door de werkgever was aangeboden – van € 50.000.
De werknemer vindt dat hij ook nog recht heeft op uitbetaling van onder andere zijn niet-genoten vakantiedagen en niet-uitbetaalde vakantietoeslag.

De vordering

De werknemer dagvaart zijn voormalig werkgever en vordert onder meer een eindafrekening van zijn dienstverband en dichting van het pensioengat.

Het verweer

De werkgever zegt dat de werknemer in zijn vordering uitgaat van een te hoog salaris. En omdat de werknemer gemiddeld 4 uur per week ongeoorloofd afwezig is geweest, heeft hij geen recht op uitbetaling van de nog openstaande vakantiedagen.

De tegenvordering

De werkgever stelt een tegenvordering in: terugbetaling van de ontbindingsvergoeding. Die vergoeding is aangeboden, uitgaande van de finale kwijting de die partijen volgens de werkgever hadden afgesproken. 

Het oordeel

De kantonrechter verklaart de werkgever niet-ontvankelijk in zijn tegenvordering. Het terugvorderen van de ontbindingsvergoeding kan niet in een deze dagvaardingsprocedure behandeld worden. Daarvoor moet de procedure van herroeping gevolgd worden.
De vorderingen van de werknemer worden wel toegewezen. De werkgever is er, ondanks het opvoeren van diverse getuigen, niet in geslaagd zijn stellingen te bewijzen. De werkgever moet onder andere bijna € 18.000 aan niet-genoten vakantiedagen alsnog uitbetalen.

LJN BN8525
Kantonrechter Groningen
Terugvordering ontbindingsvergoeding
Eerste aanleg
1 september 2010
 

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.