Taalfouten cv-ergernis nummer 1 voor HR

0

Met afstand de grootste ergernis van HR bij het lezen van een cv: taalfouten. Dat blijkt uit een mini-onderzoek van XpertHR Actueel.

Toegegeven, het onderzoekje van XpertHR Actueel is een stuk kleinschaliger dan het Amerikaanse onderzoek waarnaar het verwees. Maar de resultaten zijn net zo interessant. 163 bezoekers van XpertHRActueel.nl deden mee aan de poll, en maar liefst 87 van hen gaven aan zich het meest te ergeren aan taalfouten in een cv. Dat komt overeen met 53,37 procent.

Ontbreken sollicitatiebrief op 2

Meer dan de helft van de deelnemers vindt taalfouten in iemands cv dus ergerlijk. Op ruime afstand van de taalfouten komt ergernis nummer 2: het ontbreken van een sollicitatiebrief bij het cv (36 stemmen, 22,09 procent). Daar weer relatief ver achter volgen:

  1. het gebruik van veel tekst/lange alinea’s (18 stemmen, 11,04 procent)
  2. het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres (12 stemmen, 7,36 procent)
  3. een totale cv-lengte van meer dan 2 pagina’s (10 stemmen, 6,13 procent)

Opvallende gelijkenis met Amerika

De resultaten van XpertHR Actueel zijn niet zonder meer naast de Amerikaanse resultaten te leggen. Dat heeft ermee te maken dat de deelnemers aan de Nederlandse poll slechts één antwoord mochten geven. Amerikaanse stemmers konden meerdere antwoorden geven. Toch valt minimaal één ding op. Ter herinnering, dit waren de resultaten uit het Amerikaanse onderzoek:

  • spelfouten en grammaticale missers (77 procent)
  • onprofessioneel ogende e-mailadressen (35 procent)
  • gebruik van lange, massieve alinea’s (25 procent)
  • cv’s van meer dan 2 pagina’s (17 procent)
  • het ontbreken van een sollicitatiebrief (10 procent)

Wat je in elk geval kunt stellen op basis van beide onderzoeken, is dat Nederlandse én Amerikaanse HR-professionals zich storen aan taalfouten in een cv. Dat móét een waarschuwing zijn voor sollicitanten…

  • De arbeidsmarkt is zo krap dat een werkgever erg aantrekkelijk moet zijn om de juiste mensen aan te trekken. Tijdens het XpertHR College op 17 oktober geeft recruitmentexpert Gusta Timmermans tips. Meld u aan of download haar whitepaper!
Lees meer over:

Over Auteur

Paul Poley schrijft artikelen voor XpertHR. Hij is gespecialiseerd in de uitzendbranche en alles wat daarmee te maken heeft.