Strengere eisen aan werknemers buiten de EU

1

Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2014 minder gemakkelijk werknemers van buiten de Europese Unie inhuren. Tewerkstellingsvergunningen worden voortaan nog maar voor een jaar toegekend.

De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel voor herziening van de Wet Arbeid Vreemdelingen van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin dit wordt geregeld.

Voltijds minimumloon
Tewerkstellingsvergunningen gelden voortaan nog maar voor een jaar. Bij verlenging van de werkzaamheden moet opnieuw een vergunning worden aangevraagd. De wet verplicht werkgevers bovendien een marktconform salaris te betalen als zij een tewerkstellingsvergunning willen krijgen. De werkgever moet minimaal het voltijds minimumloon betalen, ook als de buitenlandse werknemer in deeltijd werkt. Pas als de werknemer van buiten de EU vijf jaar in Nederland heeft gewerkt, mag hij zonder vergunning werken. Nu is dat na drie jaar het geval.

Asscher: onwenselijk
Minister Asscher houdt nog een stok achter de deur. Als namelijk blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de EU zoeken, dan kan de minister van SZW voor die sector een vergunningstop opleggen. Asscher stelt deze strengere eisen aan de toelating tot de Nederlandse arbeidsmarkt, omdat hij het onwenselijk vindt dat werknemers van buiten de EU worden aangenomen terwijl er in Nederland genoeg werkzoekenden zijn.

Lees ook: Ontslagvergunning ook voor buitenlandse werknemers

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. P. van den Akker op

    Het probleem met medewerkers van binnen de EU is toch veel actueler? Het percentage van buiten de EU is zeer veel geringer. Prioriteiten worden kennelijk niet gesteld daar waar het gaat om alleen politiek te bedrijven.