Storytelling om de organisatiecultuur te versterken

2

In deze mooi vormgegeven presentatie wordt duidelijk gemaakt dat storytelling een uitstekende methode is om de cultuur van een organisatie te versterken.

De presentatie start met een aantal filmbeelden. Zo komen eerst een paar beelden uit de film I Robot, met hoofdrolspeler Will Smith, langs om te laten zien wat een collectief bewustzijn is. Iedereen denkt en doet hetzelfde, zoals de robots in deze film. Dat zou catastrofaal zijn voor de creativiteit.

Vervolgens komen wat beelden langs uit de film Resevoir Dogs van regisseur Quentin Tarantino. Iedere personage in deze film houdt er zijn eigen mening en gedachten op na.  Er is geen enkele overeenstemming. Ook niet goed natuurlijk.
De doorvertaling naar organisaties is snel gemaakt. Ook daar veel verschillende meningen en uitgangspunten.

De uitdaging voor vrijwel iedere organisatie is dus om alle medewerkers te laten handelen volgens de waarden van de organisatie. De meeste organisaties falen op dat punt omdat ze de verkeerde instrumenten inzetten. Saaie presentaties, trainingen en workshops zorgen niet voor gedeelde waarden. Met deze middelen wordt alleen de linker hersenhelft geprikkeld.
 
Om de boodschap echt te laten beklijven is het noodzakelijk beide hersenhelften (tegelijk) aan te spreken. En daarvoor is storytelling het geschikte instrument. Door het vertellen van verhalen kunnen inspirerende voorbeelden worden overgebracht. Verhalen geven betekenis, zonder dwingend te zijn en ratio en emotie worden verbonden.
 
En overal worden al verhalen over je organisatie verteld. Die verhalen moet je bundelen en doorvertellen.  Om dit op effectieve wijze te doen moet je vier stappen doorlopen:

  • Stimuleren
  • Zoeken
  • Erkennen
  • Inspireren

De uitwerking van deze stappen kun je vanaf dia 25 van de presentatie zien.

Bekijk de presentatie How Storytelling drives Corporate Culture (35 dia’s) op Slideshare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jammer dat we deze waardevolle informatie via een presentatie krijgen. Was er geen manier te bedenken waarbij beide hersenhelften aangesproken worden?

  2. Ares Mental Power op

    Je kan er ook voor kiezen om je eigen story te schrijven en te beleven. Zit er middenin als het verhaal zich ontwikkeld om jou (heen). Leer, adapteer en groei door je eigen schrijver/verteller/regisseur/hoofdrolspeler te zijn. Ares heeft Bootcamps waarin CompanyDNA geimplementeerd wordt door de mensen zelf en waarin organisatiecultuur van blauwdruk tot praktijk zal verworden. Wil je geen figurant of toeschouwer zijn ? Maak dan eens een afspraak met Ares en ontdek de kracht van een Bootcamp