Stimuleer de powernap

0

Op verschillende blogs werd de afgelopen weken aandacht besteed aan het nut van de powernap.

Op het Talent Management Blog wordt Homer Simpson als inspiratiebron gebruikt. Hij vraagt zijn baas om de gelegenheid een dutje te doen. Natuurlijk kan dit als bewijs worden gezien van de luiheid van Homer. Maar hij heeft een punt, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Er valt dus iets te leren van Italianen en Spanjaarden die een siësta houden. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de kracht van de powernap allang ontdekt en heeft voor haar medewerkers faciliteiten gecreëerd om het moede hoofd ten ruste te leggen. En dat blijkt hard nodig. In de Westerse wereld hebben vele volwassenen een (ernstig) slaaptekort. Dit gaat ten koste van de productiviteit. Er worden meer fouten gemaakt en organisaties zijn minder creatief dan ze zouden willen.

Op het blog van Harvard worden verschillende professoren geciteerd die aangeven dat even tussendoor 30 minuten slapen zorgt voor een herboren gevoel. Piloten die 30 minuten slapen reageren 16% sneller. Niet slapende piloten reageren juist 34% langzamer.

In Zuid-Europese landen wordt de siësta massaal uitgebannen.  Maar of dat zo verstandig is? 
 

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.