Steunpunt voor klokkenluiders van start

0

Op maandag 1 oktober wordt in Den Haag Het Adviespunt Klokkenluiders officieel open gesteld.

Dat meldt Omroep West.

Het Adviespunt Klokkenluiders is een onafhankelijke instantie die (mogelijke) klokkenluiders adviseert en ondersteunt. Het adviespunt wil mensen vertrouwelijk bijstaan die misstanden op de werkvloer vermoeden waarvan ze denken dat die ook het maatschappelijk belang raken.

Het kunnen werknemers zijn, zzp’ers, uitzendkrachten, ex-werknemers, maar ook klanten en leveranciers. Ze kunnen alarm slaan over overheid en bedrijfsleven. Het Adviespunt Klokkenluiders heeft geen onderzoeksbevoegdheden, maar kan wel verwijzen en verder op weg helpen.

Het punt is in handen van de Commissie advies- en verwijspunt klokkenluiden en is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken.

Het is tot stand gekomen na een hoop politiek gekrakeel. Veel partijen wilden een instantie met meer bevoegdheden. Uiteindelijk is werk gemaakt van dit adviespunt, om in elk geval al een voorziening te hebben.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak kwam nog met een wetsvoorstel om klokkenluiders te beschermen in een ‘Huis voor Klokkenluiders’, dat wel onderzoek kan doen en waar de klokkenluiders bescherming en eventuele financiële steun kunnen krijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.