Steeds meer ergotherapeuten aan het werk

0

Het aantal ergotherapeuten in Nederland is de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd. In 1990 werkten er ongeveer 1200 mensen als ergotherapeut, op 1 januari in 2011 waren dat er 3511.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.

Ergotherapeuten helpen mensen dagelijkse handelingen weer onder de knie te krijgen waar ze door ziekte of een handicap moeite mee hebben.

Vooral vrouwen oefenen het beroep van ergotherapeut uit: ze vertegenwoordigen ongeveer 95 procent van de beroepsgroep. Het grootste deel werkt in verpleeg- en verzorghuizen.

Nivel-onderzoeker Lammert Hingstman denkt dat de groei veroorzaakt wordt doordat steeds meer mensen weten wat ergotherapeuten doen en ze beter kunnen vinden. Hij verwacht ook dat de groei zal doorzetten, omdat het sinds begin dit jaar mogelijk is om zonder verwijzing van een huisarts naar een ergotherapeut te gaan. Daarnaast is ergotherapie ook opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.