Steeds meer 65-plussers aan het werk

13

Steeds meer mensen blijven aan het werk na hun pensioengerechtigde leeftijd. Waren er in 2006 nog zo’n 90.000 65-plussers actief aan de slag, inmiddels zijn dit er 141.000.

En toch zouden werkgevers nog meer open moeten staan voor ouderen, zegt Niels Oudega van Pittig 65+ uitzendbureau.

Uit onderzoek blijkt dat 14 procent van alle 65-plussers graag door wil werken. Dit betekent dat er momenteel nog ruim 200.000 65-plussers thuis zitten terwijl ze eigenlijk graag aan de slag gaan. En deze groep wordt met de jaren groter, zegt Niels Oudega. ‘Veel van die mensen bellen het UWV met de vraag of ze nog kunnen werken. Dan krijgen ze het antwoord dat dat niet meer hoeft. Terwijl wij zeggen: als je wilt werken, dan kan dat. Wij willen een alternatief neerzetten.’

Wat zijn dat voor mensen?

Maar wie wil er nu doorwerken na z’n pensioen? ‘Het is een heel diverse groep, het zijn echt allerlei soorten mensen. Als ik dan toch wat groepen moet noemen: het zijn over het algemeen mannen en het gros heeft een mbo-min niveau. De hogeropgeleiden die doorwerken, willen hetzelfde werk graag in een andere werkomgeving doen.’
Ook bij de motieven is er veel diversiteit: ‘De meesten zitten thuis en beginnen zich na verloop van tijd te vervelen. Ze missen het sociale contact en willen niet aan de zijlijn staan. Onderhuids zal het gevoel van eigenwaarde ook wel meespelen en voor sommigen zal de bijverdienste mooi meegenomen zijn.’

Benadering van werkgevers

Als werkgevers willen beginnen met 65-plussers, wat moeten ze dan doen? Oudega benadrukt dat er vooral geen speciale behandeling nodig is: ‘Dan is het ook al gelijk niet interessant meer voor werkgevers. Hier en daar zul je een computersysteem extra moeten uitleggen. Maar daar krijg je wel mensen voor terug die betrouwbaar zijn, graag willen werken, goed overkomen en altijd op komen dagen. In callcenters bijvoorbeeld kost het telefoonsysteem iets meer tijd, maar is de kwaliteit van de gesprekken van een veel hogere kwaliteit. Ondernemers zijn er dus enthousiast over.’

Extra voordelen voor werkgevers

Oudega wil werkgevers met koudwatervrees overtuigen. ‘Dat doorwerken minder druk op sociale voorzieningen geeft, is mooi meegenomen. Maar de 65+-voordelen voor werkgevers zijn minstens zo belangrijk. 65-plussers zijn gemotiveerd omdat ze hun werk met plezier doen en niet omdat het moet. Dit herken je ogenblikkelijk en is voor elke consument en werkgever een verademing. 65-plussers hebben bovendien een schat aan kennis en ervaring die ze kunnen overbrengen op jonge werknemers. Ze zijn daarnaast loyaal. 65-plussers hoeven niet zo nodig meer ergens anders te werken in tegenstelling tot jongeren die regelmatig een volgende stap in hun carrière overwegen. En niet onbelangrijk: 65-plussers zijn relatief voordelige arbeidskrachten omdat de afdracht van werkgeverspremies beduidend lager ligt dan bij werknemers die jonger zijn dan 65 jaar. Tot slot biedt het inlenen van een 65-plusser extra flexibiliteit. De werkgever kan een 65-plusser van Pittig zeven jaar lang op uitzendbasis in dienst nemen en in overleg meer of minder uren inzetten."

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

13 reacties

 1. Ik heb respect voor de mensen die op deze leeftijd nog iets voor de maatschappij willen en kunnen betekenen, maar…. ik weet zoveel mensen van 50, 51, 52-65 die thuiszitten. Weggestuurd! Want zo voelen ze dat: weggestuurd. De dupe van faillissementen en reorganisaties. Ik weet dat er onder deze grote groep mensen velen zijn die zich suf solliciteren en niet aan de bak komen. De werkgevers vinden ze te oud: hebben liever iemand van 18 met 9 diploma’s. (Hoe bestaat dat; kleuterschool meegeteld misschien?) Deze oudere werklozen missen ook nog eens een belangrijk stuk opbouw voor hun pensioen. Hoe komt het daar mee? Gaan deze mensen niet voor op de arbeidsmarkt nu de regering zo streng durft te zijn voor de werklozen. Kamp: desnoods verhuizen! Lekker lullen, zeg ik dan! De minister(s) hoeft/hoeven zich geen zorgen te maken: er ligt wel weer een directeursbaan voor ze klaar. Lekker lullen dus, meneer Kamp.

 2. Andries Bongers op

  Ik vraag me af hoe actieve werknemers boven de 65 worden geteld? Een grote groep van 65 plussers die nog werken zijn namelijk zelfstandig of ZZP-er. Het is triest dat zoveel 50 plussers niet meer aan de bak komen, terwijl zij zich wel kwalificeren voor een functie. Maar er komt een kentering in de acceptatie. Overigens hoeven werkzoekenden niet te verhuizen, maar wel bereid zijn om meer kilometers te reizen. Een grote groep van installateurs reist iedere dag meer dan 200 km om naar hun werklocatie te gaan. Dus enige of meer flexibiliteit is niet teveel gevraagd van de groep thuiszitters.

 3. Het is geen kwestie van willen doorwerken maar van moeten (er heerst bittere armoede onder de ouderen) maar dat zullen ze je niet vertellen maar met de huidige AOW en het kleine pensioentje kun je echt niet veel en je mag blij zijn als je een maal in de week vlees mag en kunt eten. De huidige crisis maakt het alleen maar erger en de staat wil dat je door blijft werken totdat je sterft dan zijn de baten hoger dan de uitgaven en dan kunnen die “heren” er een mooier leven van leiden. Het is namelijk een feit dat de staat precies weet wat je van de geboorte tot dat je gaat werken kost, daarnaast weten ze ook precies wat je nadat je de “normale AOW” tijd ingaat tot je sterft kost en dat geld en de rente moet je in je werkzame leven aan directe belastingen terugverdienen voor de overheid. Want tenslotte zijn we hier op deze aarde om de “hoge heren te dienen” zodat zij niet al teveel hoeven doen maar er wel goed van kunnen leven. En de “moderne” slaven ja dat zijn wij. Dus het is geen kwestie van willen doorwerken maar van moeten doorwerken en ja dat moet dan veel via een “KOPPELBAAS” uitzendbureau genoemd want zij weten hoe je aan de slag kunt blijven tegen een hongerloontje zodat zij er ook nog eens van kunnen leven .
  Dus onthou het goed je bent een slaaf en je blijft een slaaf. Je zult altijd moeten blijven doen wat ze van je vragen.

 4. Deze reacties komen m.i. alleen maar voort uit frustratie. Het lijkt me niet meer dan logisch dat mensen hun eigen AOW en andere kosten tijdens hun werkende leven moeten terugverdienen meneer Jansen! Waar moet dat geld anders vandaan komen. De welvaartmaatschappij bestaat nou eenmaal doordat er belastingen e.d. worden afgedragen.

  65 plussers zijn interessante werknemers voor banen waarin veel flexibiliteit gevraagd wordt. Een inkomen is al gegarandeerd door pensioen en AOW. En zo slecht hebben de meeste ouderen het niet. Op je 65ste stoppen is een luxe die ik niet mee ga maken. En waarschijnlijk hou ik ondanks het langer doorwerken minder pensioen over. Dat zijn nou eenmaal maaatregelen die genomen moeten worden!

 5. het is inderdaad triest dat de 50+ers constant met een smoesje worden afgewezen. Zou het misschien iets te maken kunnen hebben met de ontslagvergoeding en de strenge regels voor werkgevers bij ziekte als je een regulier dienstverband met een 50+er aangaat en het veel soepele beleid als iemand al 65 is?
  wanneer wordt Den Haag eens praktisch, hebben zij zelf geen vrienden of familieleden die niet aan de slag komen of bevriende werkgevers uit het MKB die vast lopen op het thema personeel?

 6. Frits Kottmann op

  Na mijn 65 ste is er niets veranderd, mijn huidige werkgever wilde graag met me doorgaan en zelf heb ik niet eens nagedacht om te stoppen. Ben zelfs overgestapt naar een andere werkgever welke graag gebruik wilde maken van mijn commerci?le netwerk, kan me zonder problemen handhaven in de harde wereld van de verkoop in de ICT Branche. Tevens barst ik nog van de hobby?s, toch kleven er wat negatieve punten aan doorwerken: en dat is de overheid. Er zijn nauwelijks spelregels gemaakt voor de werkgever (verzekeren) en natuurlijk de fiscus, deze pakt je hard aan wanneer je pensioen en AOW ontvangt. Mijn allergrootste grief is het woord VERGRIJZING, ik ril bij dit woord,
  het klinkt als discriminatie. Mijn remedie zit je goed in je vel: doorgaan.

 7. A. Janssen heeft zeker geen familie, vrienden, kennissen en buren die ouder dan 50 jaar zijn en zich kapot solliciteren. Met en zonder diploma’s! Sterker nog: er worden momenteel mensen van 42 jaar met een weekendtas vol diploma’s door het UWV naar het Bureau Vrijwilligershulp gestuurd: ‘ga je daar maar melden; er is geen ander werk voor jou!” Tot voor kort een regeling die alleen van toepassing mocht zijn voor 60-plussers!! Nu u weer Janssen! U heeft zeker een positie waarvoor u zich geen zorgen behoeft te maken. Kijk om u heen en zie de werkelijkheid bij en onder de 50-plussers!

 8. Ik zit momenteel in hetzelfde schuitje als Karel. Inmiddels word ik op 2 maart 71 jaar. Mijn werkgever (de gloeilampenfabriek in het zuiden van het land) vindt dat we maar moeten stoppen, om reden welke Karel in zijn laatste deel van het verhaal benoemd. De spelregels voor de werkgever, dit maakt hem onzeker.Verder de vergrijzing waarom moet de ene mens de andere be/veroordelen.Ik ben inmiddels aan het solliciteren en met mijn ervaring en lage kosten ben ik er van overtuigd, indien mijn gezondheid dit toelaat ,nog jaren een goede invulling aan een bedrijf kan geven.

 9. Sorry,
  in mijn reactie heb ik Karel vernoemd, dit had natuurlijk Frits Kottmann moeten zijn.

 10. Jongens jullie lullen allemaal lekker en het is net wat ik zeg als je ouder bent dan 40 dan ben je bvoor een bedrijf niet meer interressant genoeg je bent te duur en de directeuren en RVC en aandeelhouders houden te weinig over als ze je in dienst houden cq nemen dus opzouten. Maar deze heren de directeuren, RVC en aandeelhouders moeten wel tot over hun oren in het geld zwemmen en betaald worden. Daarnaast gaat er bij de overheid alleen maar om prestige kwesties zoals de Noord zuid lijn de HSL en ga zo nog maar even door waar wij als echte sterveling niet van mogen en of kunnen genieten maar waar wel in de toekomst over gepraat zal worden in de geschiedenis boeken en dat is wat de heren op niveau willen geschiedenis schrijven want dat is belangrijk.

 11. Ja Ja heren maar de Overheid zijn toch wij. wij kiezen deze overheid toch?
  Hoezo vergrijzing is een lelijk woord, wie blijft er na z’n 55 jaar nog donker in het haar, de meeste niet denk ik en ik schaam me er niet voor om tot de grijze golf te behoren. Als men door wil werken na je 65e dan moet dat kunnen, maar dan de AOW niet aanspreken. dan blijft de werkgever gewoon salaris betalen.anders is het een gesubsidieerde baan.dat je iets minder belasting betaald, ala. En verder betaal je als je werkt belasting voor de huidige Aowers en zodat de werkers als jij met pensioen gaat voor jou gaan betalen. dus niet met je moet zoveel belasting betaald worden voor je met pensioen kan.
  alleen de pensioen aanvulling is een verzekering die bouw jezelf op, het uitkerings bedrag ook. zij die geen pensioen premie betaald hebben dan daar ook geen recht op. verder is het wel goed om mensen die geen werk hebben of als met AOW gaat vrijwillegerswerk gaat doen, dat geeft het leven zin en je bouwt een net werk op.

 12. ja en de meeste van die jonkies die roepen dat ze alleen maar moeten betalen en niets krijgen moeten niet zeuren ze gaan pas werken als ze dertig zijn dus als ze zelfs door werken tot hun zeventigste dan werken ze nog maar 40 jaar wij zijn begonnen met werken op 18 jaar en moeten werken tot 65 of 66 dan hebben wij 47 of 48 jaar gewerkt wie werkt er nu voor wie

 13. A Janssen heeft een bijzondere kijk op de wereld heb ik het idee 🙂
  Vast niet erg gelukkig en over zeuren gesproken….