Sollicitant wil discriminerend bedrijf voor rechter

0

Gisteren oordeelde de rechter dat de medewerker van een ICT-bedrijf die een sollicitant discrimineerde een werkstraf krijgt van 40 uur. Sollicitant Jeffrey Koorndijk vindt deze straf te laag en denkt erover nu het bedrijf te dagen.

Hoewel Koorndijk blij is dat de rechtbank erkent dat hij gediscrimineerd is door de medewerker van het bedrijf, vindt hij dat de 29-jarige Arnhemmer er te makkelijk van af komt. “Ik vind het erg dat hij maar vijf dagen hoeft te werken. Laat het dan wel schoonmaken in een gevangenis zijn, in plaats van schoffelen in een plantsoen”, verklaart hij tegen Metro.

Naïm Menouar, de advocaat van de sollicitant ziet bovendien een maatschappelijk probleem. “Arbeidsdiscriminatie komt veel voor, maar de mensen die dit voelen hebben vaak geen bewijs. Nu ligt er een uitspraak. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee en die moet je niet licht opnemen.”

Koorndijk wil dat het bedrijf gestraft wordt, omdat hij daar solliciteerde en niet bij die ene medewerker. De bedrijfsvoering maakte het gedrag van de medewerker mogelijk en daarvoor moet het bedrijf ter verantwoording worden geroepen.

Het bedrijf steunde de medewerker in diens verweer dat het om een interne grap ging. De rechtbank oordeelde het niet aannemelijk dat de verdachte het woord ‘neger’ als (misplaatste) grap  bedoelde. Het feit dat hij Koorndijk vanwege zijn ras een kans op een stageplek heeft ontzegd, maakt dat de rechtbank vindt dat sprake is van een ernstig feit.

Bron: Rechtspraak.nl, Metro

Lees ook: Werkstraf voor discriminatie op de werkvloer en ‘Antidiscriminatie maatregelen Asscher helpen niet’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.