Sollicitant gediscrimineerd bij gebruik Turkse naam

1

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) oordeelde vandaag dat financiele dienstverlener Control Finance een man met een Turkse naam heeft gediscrimineerd bij de sollicitatie naar een traineefunctie.

De man solliciteerde in eerste instantie met zijn eigen, Turkse, naam. Hij werd toen niet uitgenodigd op gesprek omdat hij te weinig relevante werkervaring zou hebben. Met een fictieve Nederlandse naam en nagenoeg hetzelfde cv werd de man wel uitgenodigd voor een gesprek.

De man van Turkse afkomst heeft meerdere keren gesolliciteerd bij Control Finance en werd iedere keer afgewezen. Het bedrijf gaf als belangrijkste reden voor de afwijzing een gebrek aan relevante werkervaring. De man vermoedde dat de afwijzing te maken had met zijn niet-Nederlandse naam. Zodoende heeft hij een sollicitatiebrief gestuurd met een Nederlandse naam èn een cv met minder werkervaring dan in zijn oorspronkelijk cv. Hij ontving toen wel een uitnodiging voor een gesprek. Hij is niet ingegaan op de uitnodiging en legde zijn zaak voor aan de CGB. De CGB oordeelde dat de Turkse naam en daarmee de Turkse afkomst van de man een rol heeft gespeeld bij de afwijzing. De financieel dienstverlener handelde daarmee in strijd met de wet.

Onderzoek arbeidsmarktdiscriminatie
De uitkomst van bovengenoemd oordeel sluit aan bij verschillende onderzoeken die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in 2010 uitvoerde. Het onderzoek ‘Liever Mark dan Mohammed’ van het SCP uit januari 2010 toont aan dat Nederlandse sollicitanten gemiddeld 44% kans hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek, tegenover 37% voor niet-westerse migranten.
Verder blijkt uit de ‘Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt 2010’ van het SCP (september 2010) dat werkgevers bij gelijke geschiktheid autochtone Nederlanders als een veilige keuze beschouwen en allochtone werknemers als een potentieel risico. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat het verschil in kansen op een baan tussen autochtonen en niet-westerse migranten in economisch slechte tijden groter is dan in economisch gunstiger tijden.

Het complete CGB-oordeel (2011-99) is na te lezen op www.cgb.nl.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dat is toch geen verrassend nieuws. Helaas hebben wij allemaal een filter op als wij kandidaat screenen op CV en Ja de etnische achtergrond en je eigen persoonlijke ervaringen en opvattingen zijn helaas ook opgesloten in die filter. De vraag is hoe zet je deze filter af en wat is er nodig om je referentiekader positief te be?nvloeden. Het is jammer dat deze Turkse man de weg heeft gezocht naar het CGB en niet gewoon op gesprek is gekomen. Daar had hij veel meer mee bereikt. Dat was juist het moment om aan tafel te komen en om het tegendeel te bewijzen dat hij een potentieel risico vormt.. Gemiste kans.. CGB kan niks, doet niks en maakt de afstand alleen maar groter.. Ben benieuwd naar andermans mening!!