Sociale netwerkers promoten hun werkgever vaker

0

Regelmatig kiezen organisaties ervoor de toegang tot sociale netwerken te blokkeren voor hun medewerkers.

De angst dat bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen of dat virussen worden binnengehaald weegt zwaarder dan eventuele voordelen. Die voordelen zijn immers ook nog eens zeer moeilijk te kwantificeren.

Wellicht dat de onderzoeksresultaten van Forrester wat gewicht in de schaal leggen om netwerken open te stellen. Het onderzoek van Forrester toont aan dat medewerkers die toegang hebben tot sociale netwerken meer tevreden zijn met hun werkgever en deze vaker aanbevelen bij anderen. 
Het onderzoek werd verricht onder kantoormedewerkers in de VS en verscheidene Europese landen.

Meest opvallend was het feit dat slechts een kwart van de ondervraagde medewerkers de producten of diensten van de eigen werkgever aanbeveelt aan vrienden of familie. De helft geeft zelfs een min of meer negatief advies over de eigen werkgever.

Medewerkers echter die sociale media gebruiken zijn het meest positief over hun werkgever. De helft is dan juist promotor en een kwart is negatief.

Dezelfde resultaten worden gevonden als medewerkers gevraagd wordt of ze een vacature bij hun eigen organisatie onder de aandacht willen brengen van familie en vrienden.

Ann All, de schrijfster van dit artikel, denkt dat organisaties die hun medewerkers de ruimte geven om sociale media te gebruiken, daarmee het signaal afgeven dat zij hun medewerkers vertrouwen. Het blocken van sociale netwerken vergelijkt ze met het achter slot en grendel houden van kantoormaterialen, die alleen te verkrijgen zijn na het invullen van papierwerk. Het geeft medewerkers een naar gevoel.

Forrester beveelt organisaties in ieder geval aan om sociale netwerken in te zetten voor het werven van personeel. Daarnaast adviseert Forrester organisaties om het management te doordringen van de meerwaarde van het gebruik van sociale netwerken. En dat moet dan leiden tot meer tevreden medewerkers die de producten en diensten en hun werkgever zèlf promoten.

Het artikel met links naar onderzoeksresultaten en voorbeelden is te vinden op het blog ITBusinessEdge.

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.