Snelle toename arbeidsrechtelijke geschillen

0

Het aantal juridische geschillen tussen werkgevers en werknemers neemt door de aanhoudende economische crisis snel toe.

Dit meldde de ARAG Rechtsbijstand maandag.

Van alle Europese landen is de stijging van het aantal arbeidszaken in Nederland het grootst, concludeert de juridisch dienstverlener na een analyse van de juridische claims en de vragen van klanten. In het eerste kwartaal van 2009 nam het aantal arbeidszaken in ons land toe met 60 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Veranderingen arbeidsrecht

Ook de vraag naar telefonisch juridisch advies steeg met eenzelfde percentage. De ontwikkelingen in Nederland zijn voor een deel ook te verklaren door veranderingen op het gebied van het arbeidsrecht. ‘Dat zorgt in Nederland voor een hoop onrust’, aldus Peter Deen, manager Rechtshulp van ARAG.

Andere Europese landen laten een soortgelijke trend zien. In Duitsland steeg het aantal arbeidsrechtelijke geschillen vooral de laatste paar maanden met 17 procent. Spanje zag het aantal hulpvragen in arbeidszaken het eerste kwartaal stijgen met 15 procent. In dit Zuid-Europese land richten de problemen zich vooral op zaken als huurachterstanden, gedwongen woningontruimingen en het niet kunnen betalen van de hypotheek. Spanje heeft het door de recessie zwaar te verduren. Vorig jaar waren er in het land 3,2 miljoen mensen zonder werk, een werkloosheid van 14 procent.

ARAG signaleert verder dat werknemers beter weten wat hun rechten zijn en dat zij zichzelf beter beschermen tegen arbeidsconflicten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.