Smartphone oorzaak slechte prestaties werknemers

0

Als werknemers’s avonds extra werken met de smartphone slapen ze slechter en zijn ze de volgende dag minder productief.

Christopher Barnes, Klodiana Lanaj en Russell Johnson deden onderzoek. Het blijkt dat de smartphone de oorzaak is voor een gebrek aan slaap. Dit leidt tot onethisch gedrag, ongelukken en niet productief gedrag. Slaap is zeer belangrijk voor de effectiviteit van medewerkers.

Goede kanten
Steeds meer werknemers kunnen onafhankelijk van de plaats en tijd hun e-mail op de smartphone bekijken en andere werk gerelateerde zaken oppakken. Door het gebruik van de smartphone zou zelfs de productiviteit van kenniswerkers aanzienlijk gestegen zijn.

Afstand
Smartphones houden je geestelijk bezig. Daardoor neem je geen afstand van de dagelijkse beslommeringen, waardoor je niet ontspant en niet in slaap valt. Smartphones stellen je bovendien bloot aan blauw licht. Blauw licht verhindert het aanmaken van het slaapbevorderende hormoon melatonine.

Twee experimenten
De onderzoekers testten hun hypothese, dat het gebruik van de smartphone na 21.00 uur ’s avonds slecht is voor prestaties de volgende dag, in twee experimenten.

Lees ook: ‘Beslissers bepalen productiviteit‘ en ‘De impact van plezier op verloop en productiviteit

Bron: Harvard Business Review

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.