Scholing aanbieden door ontslag?

0

Een werknemer krijgt na ontslag door reorganisatie een schadevergoeding, oordeelt de kantonrechter. Werkgever is het niet eens met de vergoeding en gaat in hoger beroep. Is gebrek aan scholing de ‘ spelbreker’ ?

Werknemer is bij ontslag 59 jaar. Wat vindt het hof?

In hoger beroep
Het hof overweegt dat voorafgaand aan de reorganisatie het bedrijf de werknemer geen scholing heeft aangeboden en dat de werknemer daar ook niet om gevraagd heeft. Dat maakt de ‘niet-scholing tot een neutrale omstandigheid’, aldus het hof. Maar op het moment dat de werkgever besloot een beëindigingstraject in te zetten, had hij zich moeten realiseren dat de werknemer weinig kansen had op de arbeidsmarkt. De werkgever had toen op zijn minst de mogelijkheid van scholing moeten bespreken en samen met de werknemer moeten onderzoeken hoe zijn arbeidsmarktpositie kon worden verbeterd. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.

Werkgever toont inkrimping aan
De kantonrechter vindt dat de werkgever de bedrijfseconomische reden voor het inkrimpen van het personeelsbestand voldoende heeft aangetoond. Waarom krijgt de werknemer dan toch een schadevergoeding? Lees de achtergronden van deze zaak.

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.