Rustend brein bereidt zich voor op sociale activiteiten

2

Het mysterie, wat het brein doet als het niets doet, lijkt eindelijk opgelost. Wanneer het brein rust is het zich aan het voorbereiden op ‘ sociaal zijn’ , zo wijst nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Cognitive Neuroscience uit.

Al langer weten neurowetenschappers dat bepaalde delen van het brein ongebruikelijk actief worden als mensen rusten. Tot nu toe wisten zij echter niet waarom dat zo is. Naar nu blijkt is het brein zich dan aan het voorbereiden op sociale activiteiten. Professor Matthew Lieberman: “Het brein heeft een systeem dat ons in rust klaarstoomt voor sociale activiteiten. Het deel van het brein dat actief is als het niets doet is de dorsomediale prefrontale cortex. Het zorgt ervoor dat we ons verplaatsen in de gedachten en gevoelens van anderen. Het brein zet niet zomaar systemen aan. Dat kost energie. We lopen rond met een brein dat probeert zich te resetten teneinde ons te kunnen verplaatsen in anderen.”

Wetenschapper Lieberman vervolgt: “Wanneer ik een pauze wil nemen, wordt dat deel van de hersenen actief, dat ook actief wordt als we de Facebook-tijdlijn van onze vrienden bekijken. Dat is wat ons brein wil doen. Zeker als we even niet met werk bezig willen zijn, schakelen we andere delen van de hersenen in.”

Voor HR-professionals zijn deze onderzoeksuitkomsten een extra aansporing om bij medewerkers het nemen van regelmatige pauzes te stimuleren. De werkomgeving is immers een sociale omgeving, waar effectief samengewerkt en gecommuniceerd moet worden. Sociaal gedrag is gewenst.

Medewerkers de kans geven om even het brein te resetten en zo hun sociale kant aan bod te laten komen is noodzakelijk voor een effectief opererende organisatie.

Lees hier het artikel in het Journal of Cognitive Neuroscience

Bron: Spring.org

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ivo Borggreve op

    Interessant vind ik dan de gedachte dat burn-outs ook vaak voorkomen in sociale beroepen.

  2. A.F. Bongers op

    Interessant! Tijdens de parlementaire enquete rond de Fyra, blijkt dat veel verantwoordelijken hun brein tijdelijk niets lieten doen. Ze breiden zich nu voor op een nieuwe sociale functie.