Ruimere diplomaregels voor gastouders

0

De diplomaregels voor gastouders worden verruimd. Binnenkort kunnen ook mensen zonder een opleiding die op de diplomalijst voor gastouders staat, gewoon aan de slag.

Ze moeten dan wel dusdanig geschoold zijn dat ze aan de deskundigheidseisen voor gastouders voldoen. Zij kunnen dit vanaf begin april laten beoordelen door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer in een brief over de gastouderopvang. Kamp zegt met de verruiming tegemoet te komen aan een verzoek van VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé. Zij had eind vorig jaar opheldering gevraagd bij het kabinet, nadat een gastouder was afgekeurd wegens een te hoge opleiding. Haar hbo-diploma werd niet geaccepteerd, terwijl dezelfde opleiding op mbo-niveau wel op de diplomalijst voor gastouders stond.

Met ingang van dit jaar komen ouders met kinderen bij een gastouder alleen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als de oppas in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat. De gastouders moeten aan diploma- en kwaliteitseisen voldoen om in het register te komen. Per 1 januari stonden ongeveer 50.000 gastouders geregistreerd en zevenhonderd gastouderbureaus. Circa 2350 aanvragen voor registratie werden op basis van GGD-onderzoek geweigerd.

Volgens Kamp zijn nagenoeg alle geregistreerde gastouders geïnspecteerd. Enkele honderden hebben geen inspectie gehad en zijn toch in het LRK opgenomen, omdat de gemeente niet binnen de vereiste tien weken na de aanvraag tot registratie in actie kwam.

Sommige lokale overheden klagen dat ze niet genoeg middelen van het Rijk krijgen om de controles en registratie uit te voeren. Volgens de minister zal de verdeling van de middelen over de gemeenten straks beter gaan, omdat door het landelijk register nu duidelijker is waar hoeveel gastouders zitten. Hij heeft de gemeenten die niet alle inspecties hebben uitgevoerd daarom ,,dringend verzocht” de inspecties te hervatten.

Meer over kinderopvang »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.