Ruim een derde werkt met herhalende bewegingen

1

Ruim een derde van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig te maken met herhalende bewegingen tijdens zijn werkzaamheden. Vooral in de sectoren landbouw en visserij en horeca hebben werknemers hiermee te maken.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2012 van TNO en CBS onder bijna 25.000 werknemers.

Kracht

Ruim 20 procent van de werknemers doet werk waarbij regelmatig kracht gezet moet worden. Daarnaast heeft 23 procent van de werknemers hier soms mee te maken. Vooral in de bouwsector en in de landbouw en visserij moeten werknemers regelmatig kracht zetten bij hun werkzaamheden. De overgrote meerderheid van de hoogopgeleide werknemers (83,1 procent) hoeft nooit kracht te zetten bij de werkzaamheden.

Beeldschermwerk

Hoogopgeleide werknemers hebben daarentegen vaak te maken met beeldschermwerk. Gemiddeld besteden zij de meeste tijd achter een beeldscherm voor het werk (5,3 uur per dag). Het gemiddelde van alle werknemers ligt op 3,78 uur per dag. In de bedrijfstak informatie en communicatie en bij financiële instellingen ligt het aantal uur flink boven het gemiddelde met respectievelijk een gemiddelde van 6,9 uur en 6,4 uur per dag.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ik mis in dit artikel de mensen van de metaalsector en met name de lassers die zwaar en repeterend werk uren achter elkaar moeten doen.