Rotterdam wees sollicitant Enait terecht af

2

De gemeente Rotterdam heeft in 2006 Mohammed Enait terecht als sollicitant afgewezen voor de functie van klantmanager bij de sociale dienst omdat hij weigert vrouwen een hand te schudden.

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag uitspraak gedaan in zijn zaak. Enait is de afgelopen jaren niet alleen in opspraak gekomen door de handenschudkwestie, maar ook omdat hij als advocaat weigerde op te staan als de rechters de rechtszaal binnenkomen.

Enait vocht zijn afwijzing in een civiele procedure aan. De orthodoxe moslim weigert (huwbare) vrouwen een hand te geven vanuit zijn geloofsovertuiging omdat dit onrein zou zijn. Wel wilde hij ze op een andere manier ‘respectvol begroeten’.

De man vindt dat de afwijzing indirecte discriminatie op grond van geloof is, maar het hof oordeelde anders. Dat vindt de discriminatie ,,objectief gerechtvaardigd”.

,,Indien de klantmanager weigert een door de klant (man of vrouw) uitgestoken hand te schudden, zonder dat daarvoor een aanwijsbare fysieke – of anderszins objectieve – oorzaak is, zal dit door veel mensen in de Nederlandse samenleving als kwetsend en beledigend worden ervaren. Dit gedrag schaadt de relatie tussen de klant en de gemeente’’, aldus het hof. Daarnaast vindt het hof het belangrijk dat burgers die met een klantmanager contact moeten hebben, de confrontatie met het gedrag niet uit de weg kunnen gaan.

De weigering vrouwen de hand te schudden vindt het hof onaanvaardbaar omdat Enait daarmee de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen ontkent. Dat Enait bereid zei te zijn dan ook mannen maar geen hand meer te geven, vindt het hof niet voldoende.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Een terechte uitspraak van het Hof in Den Haag. Zeker als klantmanager zal deze houding als kwetsend naar menigeen in de Nederlandse samenleving opgevat worden. Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente Rotterdam daar niet op zit te wachten!

  2. Antoinette op

    Terechte uitspraak inderdaad met (gelukkig) respect voor de Nederlandse cultuur