Rechter wijst ontslag om plakje kaas af

6

Het op staande voet ontslaan van een medewerkster van McDonald’s omdat zij een gewone hamburger had voorzien van een plakje kaas, is een veel te zware maatregel.

Dat heeft de kantonrechter in Leeuwarden bepaald. "Het gaat hier slechts om één plakje kaas. McDonald’s had met een veel minder zware maatregel kunnen volstaan, zoals een schriftelijke waarschuwing", zo oordeelde de rechter.

De vrouw werkte bij het filiaal van de fastfoodketen in Lemmer. Zij had een collega een plakje kaas op een hamburger gegeven. McDonald’s gaat er vanuit dat het dan geen hamburger, maar een cheeseburger betreft. Die is duurder dan een gewone burger en daar is niet voor betaald. De hamburgerketen zegt dat bovendien de huisregels zijn overtreden. Het is werknemers verboden om voedsel weg te geven aan familie, vrienden of collega’s.

De vrouw kon meteen vertrekken, maar nam daar geen genoegen mee. Ze stapte naar de rechter die haar gelijk gaf. Niet alleen is de maatregel overdreven, ook constateert de rechter ongelijkheid. Het initiatief voor het plakje kaas was niet afkomstig van de ontslagen medewerkster, maar van een collega. McDonald’s heeft tegen die collega echter geen maatregelen genomen. "Het bedrijf meet kennelijk met twee maten nu deze medewerkster wel en haar collega niet op staande voet is ontslagen", aldus de uitspraak.

Als gevolg van de uitspraak moet McDonald’s alsnog het salaris over de rest (vijf maanden) van de arbeidsovereenkomst betalen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

  1. geen fan van Mac op

    zielig, ronduit zielig voor een companydie nb. zoveel duurder is dan Burger King

  2. Niet erg slim van de betreffende verantwoordelijke… zeker niet aangezien deze persoon een tijdelijk contract had. Dit had je op je vingers na kunnen tellen dat zo’n ontslag geen stand zou houden.

  3. Het verkeerde spreekwoord gebruikt door de manager. Hulde aan de medewerker: laat het kaas niet van je smakeloze witte bolltetje eten. Wat een anti-reclame voor die fastfeeder!
    Die manager ook maar afvoeren, ??n plakje kaas is disproportioneel en zijn handeling van machtsmisbruik idem!

  4. Dergelijke “werkgevers” zou je een exploitatieverbod moeten opleggen. Gewoon de zaak sluiten en vervangen door een Hollandse snackbar.