PvdA wil cao-politie

0

Als het aan de PvdA ligt, komt er een cao-politie die controleert of werkgevers de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden naleven.

Ook de boetes voor overtreding daarvan, zoals onder de cao betalen of een onveilige werksituatie, moeten flink omhoog. Dat zal PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman woensdag inbrengen tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken voor 2010.

Spekman bevestigde dinsdag een bericht daarover in de Telegraaf. Hij vindt dat de huidige arbeidsinspectie er niet aan toekomt om ook de naleving van de cao te controleren. Een aparte cao-politie kan uitkomst bieden en samenwerken met de inspectie. Die moet overigens wel uitgebreid worden met zeker honderd man, vindt de PvdA’er, want de huidige 264 medewerkers kunnen de taken niet goed uitvoeren.

De uitzendbranche heeft al een cao-politie. Het initiatief verdient volgens Spekman navolging, vooral in sectoren voor de schoonmaak en tuinbouw. Daar wordt volgens hem nog flink gesjoemeld.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.