Peuterleider gediscrimineerd

1

Een mannelijke peuterleider die al meer dan 20 jaar onberispelijk functioneert, mag van zijn werkgever na gewijzigd beleid niet meer alleen een groep draaien terwijl zijn vrouwelijke collega’s dat wel mogen. Dat is discriminatie, oordeelt de rechter.

De situatie

Een peuterspeelzaal heeft problemen met de personele bezetting van een peutergroep. De peuterleider, een man die al ruim 20 jaar naar volle tevredenheid van ieder op de groep werkt, is al enige tijd ziek. Het is onduidelijk wanneer hij weer volledig aan het werk kan. De terugloop op de groep door de slechte personele bezetting, gecombineerd met het advies van de commissie-Gunning om altijd vier professionele ogen op een groep te houden, dwingt de organisatie tot handelen.
De organisatie besluit daarom op de groep voortaan één vaste vrouwelijke leidster in te zetten. De groep is te klein voor twee leid(st)ers en de organisatie heeft ook besloten om geen mannelijke leiders meer alleen op een groep te zetten. De peuterleider krijgt het aanbod om op een andere groep te re-integreren.

De vordering

De peuterleider is het niet eens met de gang van zaken en stapt naar de rechter. Hij vordert onder meer dat zijn werkgever stopt met het onderscheid te maken. Die vordering vindt de rechter te vaag geformuleerd. Meer succes heeft de man met zijn vordering tot wedertewerkstelling.

Het oordeel

De rechter vindt dat de werkgever wel degelijk discrimineert. Voor de mannelijke leider geldt een ander regime dan voor zijn vrouwelijke collega’s. De laatsten mogen wel alleen op een groep staan en een mannelijke leider niet. Dat is in strijd met het wettelijke discriminatieverbod (art. 7:646 BW). Het nieuwe beleid van de werkgever wordt ook niet gerechtvaardigd door het rapport-Gunning. Daarin wordt gesproken van twee volwassenen die de kinderen kunnen zien of horen. Dat kunnen dus ook stagiairs of hulpkrachten zijn. De peuterleider mag weer aan het werk van de rechter.

LJN BV2919
Kantonrechter Haarlem
Discriminatie
Kort geding
8 februari 2012

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dinant Dasselaar op

    Zowel mannen als vrouwen moeten hun functie als peuterleider onberispelijk uitoefenen. Met andere woorden, de rechter heeft in mijn optiek volledig gelijk