Personeelshandboek als talentmagneet

0

HR-specialist Todd Raphael heeft zijn hand weten te leggen op het nieuwe personeelshandboek van investeringsmaatschappij The Motley Fool. Deze financiële dienstverlener houdt er een eigenaardig personeelsbeleid op na.

Het handboek is niet weggestopt in een bureaula, maar is voor iedereen online in te zien. Het blijkt volgens Raphael een memorabele publicatie. Volgens de HR-specialist is het eerder een talentmagneet dan een overzicht van regels.

The Motley Fool had tot voor kort een traditioneel, papieren handboek. Nu is het een online publicatie geworden, inclusief video. In het handboek worden de cultuur, gebruiken, regels en het beleid van de organisatie toegelicht.

Het beleid is echter niet zo standaard, zeker niet voor een financiële dienstverlener. Trek de kleding aan waar je je lekker in voelt. Zolang je ouders zich er maar niet voor schamen. Neem zoveel vakantiedagen op als je nodig hebt.

Of wat te denken van de maandelijkse loterij waarin de naam van een medewerker wordt getrokken. De persoon die ‘wint’ moet binnen een maand verplicht twee weken op vakantie, zonder contact met kantoor. Dit helpt medewerkers eraan herinneren dat ze vakantie nodig hebben. Maar, belangrijker nog, het is een goede oefening voor teams hoe om te gaan met de afwezigheid van een specialist.

Feedbackcoach
Ook het functioneringsproces is atypisch. Medewerkers (Fools) krijgen twee keer per jaar feedback van zelfgekozen collega’s. Nadat de feedback gegeven is volgt een afspraak met een feedbackcoach naar keuze. Feedbackcoaches zijn speciaal geselecteerde managers die goed inzicht hebben in hoe loopbanen binnen The Motley Fool het beste vormgegeven kunnen worden.

De medewerker mag vervolgens zelf bepalen of de feedback met de direct leidinggevende wordt gedeeld. De feedback komt niet bij HR in een dossier terecht. De feedback is alleen bedoeld voor het verbeteren van het functioneren van de medewerker.

Bronnen: Ere.net en The Fool Rules

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.