‘Overheid moet integriteitsbeleid vastleggen’

0

Overheidsorganisaties moeten hun integriteitsbeleid beter op schrift vastleggen. Dat stelt het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS), een onderdeel van kenniscentrum CAOP, op basis van een onderzoek. Nu gebeurt dat regelmatig helemaal niet of onvoldoende.

Het integriteitsbeleid geeft aan welk gedrag van ambtenaren wordt verwacht en juist niet getolereerd en ondersteunt hen in het nemen van de juiste beslissingen. Ook geeft het aan hoe leidinggevenden zorgen dat ambtenaren zichzelf niet in de problemen brengen en behoeden voor uitglijders zoals ongewenst gedrag zoals pesten of intimidatie tot aan strafbare zaken zoals fraude.


Slechts een kwart van de overheidsinstanties heeft een goed integriteitsplan, al wil dat volgens Hoekstra niet zeggen dat ambtenaren en leidinggevenden bij de rest van de organisaties niet integer zijn. ‘ Overheden voeren niet voor niets dergelijk beleid. Het gevaar is dat als het niet is gedocumenteerd, het je door de vingers glipt.’ Het BIOS stelt dat hoe beter het beleid is vastgelegd, hoe effectiever de integriteit gemanaged kan worden.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.