Opmars topvrouwen stokt: GL wil quota

5

Recente berichten waaruit blijkt dat het aantal vrouwen in hoge functies stagneert, is aanleiding voor GroenLinks om een vrouwenquota te willen.

Een quota moet er voor zorgen dat vrouwen een eerlijke kans krijgen op een baan in de top. Het aantal vrouwen in topfuncties komt nog niet in de buurt van het begin dit jaar gestelde streefgetal van 30 procent vrouwen op hoge positie in de grote organisaties in 2016. De Volkskrant deed onderzoek onder 35 toonaangevende Nederlandse organisaties en zag het aantal vrouwen vorig jaar blijven steken op 20 procent. Het streefgetal van 30 procent is nu nog geen wettelijk quotum. Er kunnen geen sancties volgen.

Middenmanagement
Op niveau van raad van bestuur en hoofddirectie was vorig jaar enige vooruitgang geboekt in het aantal vrouwen, maar onder dat niveau loopt de opmars vast. Ook McKinsey zag teleurstellende cijfers in haar Europese studie ‘Women Matter’.

Uit het onderzoek van McKinsey blijkt onder meer dat het Nederlandse bedrijfsleven het relatief goed doet wat betreft speciale programma’s en de betrokkenheid van de top, maar dat de impact daarvan minder groot is. Vooral op niveau van het middenmanagement zijn er kansen voor bedrijven in ons land. Daar doen we het vergeleken met andere landen veel minder goed, terwijl het belangrijk is zich daar voldoende vrouwelijk potentieel bevindt dat kan doorgroeien naar topfuncties.

‘Old boys’
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent over het vrouwenquota: ‘Als je ziet dat in de raden van bestuur van Nederlandse bedrijven slechts 8 procent van de leden een vrouw is, dan maak je mij niet wijs dat dit komt door een gebrek aan talent of doorzettingsvermogen. Het old boys network in de top van bedrijven moet doorbroken worden.’ Europees Commissaris Viviane Reding gaf eerder aan mogelijk deze zomer met een voorstel te komen om in de hele Europese Unie quota te verplichten.

P&Oactueel berichtte eerder over onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen het op school weliswaar beter doen, maar op het werk niet doorbreken tot de top. Onderzoeker Cathy Theunissen stelt dat het mogelijk komt door motivatie, genderspecifiek gedrag en stereotypering. ‘Wanneer de stereotypes doorbroken worden en er meer vrouwelijke rolmodellen beschikbaar zijn, zouden mogelijk meer jongvolwassen vrouwen gestimuleerd worden om in de toekomst carrière te gaan maken. P&O’ers zouden dus kunnen voorkomen dat alleen mannen in de hogere functies terecht komen.’

Zij doen het volgens Volkskrant goed:

 • Reed Elsevier komt als beste uit de bus. Bij de uitgever bestaat bijna de helft van het management uit vrouwen.
 • Bij Vastgoedfonds Unibail-Rodamco is vier op de tien managers vrouw.

Weinig vrouwen

Bij Technisch dienstverlener Imtech, chipmachinefabrikant ASML en de bouwbedrijven Boskalis, BAM en Heijmans wordt hooguit een op de tien hoogste posities bezet door een vrouw.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Er is een soort van geheime code/stilzwijgende overeenkomst in de mannenwereld; Vrouwen worden niet “zomaar” toegelaten door de leidinggevende heren tot de goedbetaalde topposities. Een harde wereld, waar andere wetten gelden. Mannen zijn samen sterk en weten zeer goed, dat dit hun laatste “vrouw vrije domein” is , waar zij hoofdzakelijk te zeggen en te bepalen hebben. Wie geld heeft, heeft macht en heeft het voor het zeggen. Bovendien werkt het erotiserend en d?t trekt weer mooie, interessante vrouwen aan.(of als huwelijkskandidaat of tijdens het huwelijk) Dit te doorbreken zou betekenen, dat vrouwen s?men actie moeten ondernemen om hier structureel iets in te wijzigen. Een laatste (bepalende) move van het feminisme ?! Vermoedelijk is het voor de meeste vrouwen toch belangrijker thuis de positie in te nemen, zoals het al eeuwen loopt: opvoeden en huishouden blijven toch belangrijk.
  Het zal niet makkelijk zijn, deze laatste horde te nemen! Dus moderne hoogopgeleide vrouwen laat eens een poepje ruiken en zet je in! Dus: >> in toekomst ook deel uit maken van de topfuncties en toch ook kinderen hebben, net als de vaders! Ik wens hen veel succes.!
  peter
  NB. Gewoon de taken thuis verdelen op basis van fifty/fifty (Quota :D)

 2. Waarom een Quotum en een stok achter de deur? Wat mij betreft creeeren vrouwen zelf het glazen plafond. Als je echt wil dan kan je gewoon doorstromen, maar de top. Maar is die wil er wel? Zoals Peter ook schrijft vinden vrouwen (blijkt uit eigen onderzoek) het belangrijker om een goed evenwicht te hebben tussen werk en prive. Daar hechten zij veel meer waarde aan.

  Dus GL wat mij betreft slaan jullie de plank mis….

 3. Ik hou niet zo van generaliserende opmerkingen, zoals ”vrouwen vinden”. Er zijn vrouwen en vrouwen en als de categorie vrouw die wel naar die top zou willen gaan belemmerd wordt door een patserig mannen dom met de nadruk op de laatste lettergreep, dan mag best wel iets worden gestimuleerd. Maar dat zou evengoed moeten gelden voor ouderen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten, allochtone Nederlanders etc. etc. Onredelijke – niet op kwaliteit gebaseerde – uitsluiting zou je moeten kunnen buitensluiten en als overheid moeten sanctioneren.

 4. Een verplicht quotum lijkt me in geen geval een goede oplossing. Veel belangrijker is om te kijken wat de oorzaken zijn en daar iets aan doen, en volgens mij zijn die heel complex en verschillend per organisatie en per vrouw.

 5. Andries F. Bongers op

  Waarom zou je aan de oorzaken iets willen doen? Waarom zou je moeten streven naar “Baas boven baas tot de dood er op volgt”. Lees ook mijn column in hr-kiosk. Feminisme is een uitvinding van een slimme vent. Vrouwen gaan meer voor geluk dan voor gezag. en dat moeten we zo houden.