Ontslagen MSD lijken onvermijdelijk

3

Het doek lijkt gevallen voor de Nederlandse onderzoeks- en ontwikkelingstak van MSD, het voormalige Organon.

Het bedrijf maakte woensdag bekend dat overnamegesprekken op niets zijn uitgelopen, tot grote verontwaardiging van het personeel, dat uitging van een overname. Volgens de ondernemingsraad, vakbonden en commissarissen was een overname bijna rond, maar is die om onduidelijke redenen afgeketst.

,,Er lag een prachtige deal”, zei voorzitter Paul Brons van de raad van commissarissen die de naam van de potentiële koper het ‘geheim van Oss’ noemt. Aan alle criteria die het Amerikaanse moederbedrijf Merck stelde, was voldaan en de verbazing was dan ook enorm toen hij zondag hoorde dat de hoogste baas van Merck ineens de stekker uit het plan trok.

Afgelopen zomer maakte Merck bekend de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor komen 2175 van de 4500 banen te vervallen, waaronder de banen van duizend hoogopgeleide onderzoekers. De laatste tijd gingen er verschillende geruchten over mogelijke overnamepartners. Zo werden het Japanse Takeda Pharmaceutical en het Nederlandse biotechbedrijf Pantarhei Bioscience genoemd.

,,Het gaat ons niet alleen om behoud van werkgelegenheid, maar ook om behoud van innovatieve kennis”, zei Aranka Ouwehand van FNV Bondgenoten. Woensdag liep zij tijdens de lunchpauze met medewerkers van MSD mee in een protestmars naar het gemeentehuis in Oss.

Volgens commissaris Brons waren ook minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en commissaris van de Koningin Wim van de Donk enthousiast over de overnameplannen. De or, de raad van commissarissen en de vakbonden laten het er niet bij zitten. Zij stappen naar de rechter omdat zij vinden dat de onderhandelingsgesprekken een tweede kans verdienen.

Volgens Brons is de geheimzinnige overnamekandidaat nog steeds razend enthousiast. Afgelopen zomer wisten de partijen al via de rechter de uitvoering van de reorganisatie uit te stellen. Het kort geding dient waarschijnlijk volgende week.

MSD bekijkt ondertussen of er nog andere mogelijkheden zijn om een deel van de onderzoeksafdeling te behouden. Directievoorzitter Joep Pluymen van Organon en Organon BioSciences denkt aan de vorming van een klein ‘center of excellence’ binnen het bedrijf.

Het bedrijf benadrukt dat er geen garantie is voor succes, maar hoopt in de komende weken de analyse te kunnen afronden. ,,Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega’s verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om constructieve oplossingen te onderzoeken”, zei Pluymen.

Lees ook:
> Kamer wil herhaling MSD-ontslagen voorkomen
> Minder gedwongen ontslagen bij MSD

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Peter de Haan op

    Kennelijk hebben de Amerikanen ons niet nodig. Wij hun dan ook niet. Geen troepen meer zenden naar oorlogsgebieden.

  2. @Peter de Haan kraamt gekkigheid uit omdat ie blijkbaar niet precies weet waar het over gaat. MSD heeft onlangs Schering Plough overgenomen die net zoals MSD zelf al bezig was wereldwijd vestigingen en R&D sites te sluiten. Het is dus geen wonder dat (helaas ook in Oss) sites worden opgeheven; en niet zoals in bovenstaand artikel ” verplaatst naar de VS”. Ze worden ook in vele andere landen gesloten omdat ze er ook door de overnames te veel hebben. Die Amerikanen hebben daar part nog deel aan. Dat ze voorrang geven aan het openhouden van bepaalde vestigingen, vooral in de VS ipv in bv Nederland hebben we grotendeels aan ons zelf te wijten. De NL “overheid ” heeft de farma industrie de afgelopen decennia structureel het leven zuur gemaakt en gedwarsboomd met een waslijst aan beperkende maatregelen. Het nauwelijks meer vergoeden van merkgenees-middelen, de verzekeraars in de zorg te veel macht in handen te geven, de rol van de apotheker vrijwel uitschakelen, de huisartsen en ziekenhuizen onder curatele te stellen als het gaat om het voorschrijven en ga zo maar door. De verwachting is dat binnen een jaar of 15 alle buitenlandse farmaceuten en aanverwant uit NL weg zullen zijn. Zeg maar een paar honderdduizend arbeidsplaatsen. Misschien moet de Haan zich daar maar eens druk over gaan maken.

  3. @Rudolfo: Het zit iets anders in elkaar. Het toenmalige Organon en Diosynth hebben bepaalde technieken ontwikkeld om belangrijke medicijnen synthetisch te produceren uit grondstoffen die niet afkomstig zijn van dieren of schaarse plantaardige grondstoffen. Hier zitten patenten op en daar gaat het MSD om. Als oud werknemer van Organon hebben we al 15 jaar geleden gezegd dat als de Amerikanen ons overnemen dan is het afgelopen met ons. Dat de Amerikanen de boel gaan ontmantelen verbaast me dus niets. Een overname komt er dus nooit. En geen ” boehoe” meer, want we wisten er dus van.