Ontslag, of ziekmelding via WhatsApp?

2

Als een werkneemster met een boze kop wegloopt, mag je als werkgever niet zomaar aannemen dat die werkneemster echt ontslag wil nemen. Al helemaal niet als ze zich de volgende ochtend via WhatsApp ziek meldt. Twee vinkjes betekent dat het bericht is afgeleverd, oordeelt de rechter.

 

De situatie

Een goed functionerende intercedente bij een uitzendbureau vertrekt op 17 april een halfuur voor het einde van haar werkdag. Ze heeft onenigheid met de directeur over het al dan niet op dat moment uitvoeren van een taak. Ze zegt:  Nou, dat ga ik dus niet doen. Ik heb het namelijk al een tijdje gehad met deze baan en dit werk. Dit werk is niks voor mij. Ik wil dit ook niet meer en stop ermee. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb het hier gezien en ga weg.
De volgende dag krijgt ze een brief van de werkgever waarin die haar zelf genomen ontslag bevestigt. Een paar dagen later stuurt de werkneemster zelf een brief waarin ze aangeeft dat ze geen ontslag heeft genomen en dat ze zich op 18 april om 7.56 uur per WhatsApp-bericht heeft ziek gemeld. Ze vraagt de werkgever om doorbetaling van haar loon. Een week later schrijft ze in een andere brief dat ze zich beschikbaar houdt voor werk. Ze vraagt ook om een overleg met de bedrijfsarts. De werkgever betaalt haar loon uit tot en met 17 april.

De vordering

De werkneemster spant een kort geding aan en vraagt onder meer om loondoorbetaling.

Het oordeel

In deze rechtszaak is de centrale vraag of de werkneemster weloverwogen ontslag heeft genomen.
De rechter vindt van niet. Volgens vaste jurisprudentie moet een werknemer duidelijk en ondubbelzinnig ontslag nemen. Als de werknemer in een hevig geëmotioneerde gemoedstoestand ontslag neemt, rust er op de werkgever een extra zware onderzoeksplicht om te controleren of de werknemer het ontslag ook echt wilde. In dit geval was er sprake van een ‘ gespannen en geïrriteerde toestand’ en de werkgever had de werkneemster de tijd moeten geven om op haar uitlatingen terug te komen. De werkgever heeft wel gevraagd of zij echt zeker wist dat ze ontslag wilde nemen, maar dat was op het gespannen moment zelf. En dat vindt de rechter onvoldoende inspanning van de werkgever.

Ziekmelding via WhatsApp ontvangen?
De werkneemster voert aan dat zij een WhatsApp-bericht heeft gestuurd waarin ze zich heeft ziek gemeld. De werkgever ontkent dat hij dat heeft ontvangen. Maar, oordeelt de rechter, dat er naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst betekent dat het bericht is afgeleverd. De werkgever heeft niet voldoende bewijs aangevoerd dat hij het bericht niet heeft ontvangen. En zo speelt het WhatsApp-bericht opeens een belangrijke rol: uit de ziekmelding kon de werkgever opmaken dat de werkneemster geen ontslag had genomen. De rechter voegt er nog wel aan toe dat het de vraag blijft of een WhatsApp-bericht de juiste wijze van ziek melden is.
De rechter acht de kans groot dat in een bodemprocedure wordt geoordeeld dat de werkneemster inderdaad geen ontslag heeft genomen, en veroordeelt de werkgever tot het doorbetalen van het loon.

LJN BY2140

Kantonrechter Groningen
Ontslag nemen, onderzoeksplicht werkgever
Kort geding
11 juni 2012

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. “wordt vervolgd ” hoop ik.
    Ben zeer benieuwd, hoe deze werkneemster haar werk heeft hervat en hoe dat verder ging, vooral qua sfeer en begrip.

  2. ellenschilperoort op

    En wat gebeurt er met het niet naleven van het ziekmeldingsprocedure. Zal vast niet in staan dat dat via whatsapp voldoende is..Werkgever is hierin de dupe