Onder druk getekend voor ontslag?

1

Een werknemer zegt dat hij door zijn werkgever onder druk is gezet om ontslag te nemen en dat daarom zijn ontslag niet rechtsgeldig is. Wie krijgt gelijk van de rechter?

Werknemer onderbouwt zijn verhaal verder niet. Werkgever komt wel met goede argumenten en getuigenverklaringen.

De situatie
Een werknemer met een jaarcontract heeft drieënhalve maand voordat zijn contract afloopt een gesprek met zijn baas. Na afloop van dit gesprek tekent hij een verklaring waarin staat dat hij zijn werk niet naar behoren heeft gedaan, dat hij per direct ontslag neemt en dat de werkgever hem niets meer hoeft te betalen. Zes dagen later komt hij op die verklaring terug en meldt zich ziek.

Bij de rechter
De werknemer stapt naar de rechter om loondoorbetaling te vorderen. Zijn ontslag is vernietigbaar, zegt hij, onder ondere omdat hij de verklaring onder druk heeft getekend.

Het oordeel
De vraag is of de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is geëindigd. De rechter overweegt dat nergens uit blijkt dat de werknemer is ontslagen. Maar er ligt wel een verklaring van zijn hand dat hij ontslag neemt. Bij een dergelijke verklaring moet het ‘voldoende aannemelijk zijn dat de werknemer in vrijheid en weloverwogen tot deze wilsuiting is gekomen’, zegt de rechter. Maar de werknemer heeft alleen maar gesteld dat de werkgever hem een schadeclaim in het vooruitzicht stelde als hij geen ontslag nam. Hij heeft dit verder niet onderbouwd. De werkgever aan de andere kant heeft die stelling gemotiveerd betwist en kwam ook met getuigen verklaringen. De rechter gaat daarom uit van een weloverwogen ontslagname, dus rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst en wijst daarom de vordering tot loondoorbetaling af.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBNNE:2013:8111
Datum uitspraak: 22 oktober 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.

1 reactie

 1. Jelle Schaftenaar op

  Ga nooit accoord met het aandringen van werkgever op ontslag nemen! Dat is een truuk om onder een hoop kosten uit te komen. Laat ze lekker naar de Kantonrechter gaan om er vervolgens achter te komen dat ze een fikse ontbinding overvoeding moeten betalen, mits jou niets te verwijten valt, zoals in mijn geval.
  Werkgever heeft mij twee jaar lang onder druk gezet om ontslag te nemen, getreiterd, bedreigd, collega’s tegen mij opgezet, prutdossier opgebouwd en ga zo maar door maar ik bleef zitten waar ik zat met mijn rechtsbijstandverzekering van SRK.
  Uiteindelijk zijn ze naar de Kantonrechter gegaan waar mijn advocaat gehakt heeft gemaakt van motivatie werkgever. Ontslag uiteindelijk verleend op basis van veranderde arbeidsomstandigheden met fikse ontbindingsvergoeding.
  Werkgever tienduizenden euro’s kwijt aan enkel zijn advocaat en zal mij nooit meer vergeten.
  Wil je mijn persoonlijke verhaal horen of tips krijgen : jelcin66@gmail.com